Заместник-министър Йоцев се срещна с Асоциацията на банките в България

Земеделските производители се информират регулярно в какви срокове ще бъдат правени разплащанията към тях, за да могат да планират отношенията си  с търговските банки

Заместник-министър Йоцев се срещна с Асоциацията на банките в България
Заместник-министър Йоцев се срещна с Асоциацията на банките в България Източник: Пресцентър на МЗХ

Заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев проведе среща с представители на Асоциацията на банките в България в МЗХ. Той представи ситуацията в сектор Земеделие и готовността за извършването на регулярните разплащания към фермерите от страна на ДФЗ, както и с планираните срокове за плащанията през годината.

 

Заместник-министърът информира и за подготвените от екипа на министерството инструменти за подпомагане на земеделските производители, сред които е отдавна чаканият взаимоспомагателен фонд. Създаването на фонда е заложено в Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони 2023-2027 г., като целта на инструмента е да поеме част от рисковете при неблагоприятни климатични събития, така че стопаните да бъдат предпазени от кризи по отношение финансовата си обезпеченост.

 

Заместник-министър Йоцев представи и актуалните промени в Стратегическия план. Той увери представителите на асоциацията, че директните плащания са с гарантиран бюджет и са разчетени за 2024 г., като са съобразени с очакваните срокове за одобрение на плащанията по Стратегическия план от ЕК. Информация беше представена и за държавните помощи в сектора.

 

Заместник-министър Йоцев се срещна с Асоциацията на банките в България
Заместник-министър Йоцев се срещна с Асоциацията на банките в България Източник: Пресцентър на МЗХ

Междувременно беше подчертано, че земеделските производители се информират регулярно в какви срокове ще бъдат правени разплащанията към тях, за да могат да планират отношенията си  с търговските банки. Заместник-министърът изрази удовлетвореност от конструктивния диалог с представителите на  Асоциацията на банките в България и проявеното разбиране към потребностите на земеделските производители, както и за обсъдените възможности за сътрудничество за разработване и на нови инструменти за подпомагане на българските производители.

 

Участниците в срещата бяха информирани и за предстоящите приеми по мярка 4.1. по ПРСР за инвестиции в стопанствата, по която е предвиден и нов прием за инвестиции за напояване, като беше подчертано, че се очаква това да мобилизира голям финансов ресурс при висок интерес от страна на производителите.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени