Жена над 55 г. със средно образование - профилът на безработните

Средната възраст на работната сила е около 50 години

Агенция по заетостта
Агенция по заетостта Източник: Zonanews

В момента средната възраст на работната сила е около 50 г. Доста малък е броят на хората в най-продуктивна възраст между 30 и 45 г. Профилът на средностатистическия безработен е жена над 55 г. с основно образование. Това каза Анна Делибашева, зам.-главен директор в Главна дирекция "Услуги по заетостта" в Агенция по заетостта, цитирана от БТА.

 

Освен с намаляването на населението, предизвикателствата са свързани и с интензивното навлизане на изкуствения интелект, коментира Делибашева.

 

Бюро по труда
Бюро по труда Източник: Zonanews

Невинаги вносът на работна сила е полезен, отбеляза тя. И поясни, че мигрантите са обикновено възрастни хора с деца. Те са извън обхвата на трудоспособната възраст и това налага държавата да разполага с допълнителни финансови и човешки ресурси за оказване на подкрепа.

 

Тези хора не могат да бъдат включени в някакъв производствен процес, така че да имат принос към икономиката, по-скоро черпят ресурс, обясни тя.

 

По думите на експерта има тенденция за това да изчезват работните места за хора с основно образование, без специализация или сертификат за квалификации. 

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени