Злодействата на хунтата на Радев нямат край: Ток и парно скачат с 30% посред зима

На газовия пазар не се оправдава надеждата за увеличени доставки

Румен Радев
Румен Радев Източник: Прессекретариат на Президента
Цената на топлинната енергия и на тока за потребителите се очаква да нарасне с 20-30% от 1 януари. Това показват разчетите към настоящия момент на Комисията за енергийно и водно регулиране, заяви директорът на дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика" в регулатора Пламен Младеновски, пред БНР.
 
Цената на газа на европейските пазари достигна 118 евро за мегават часа, което прави над 20% увеличение на дневна база. Скокът в тази цена налага и промени в цените за бита и на електричеството, и на парното. Младеновски отбеляза, че се страхува да обявява конкретни проценти на поскъпването, тъй като пазарът е изключително динамичен.
 
"Идва зимата и страхът движи пазарите - страхът от зимата: дали ще е студена, дали ще има недостиг на природен газ, на ток и т.н.", обясни Младеновски. Според него към декември ще има ясна тенденция, успокояване на пазарите и по-прогнозируема цена, така че тогава вече ще може да се каже по-точен процент.
 
По негови думи тази година дългосрочните прогнози се сменят всеки ден. Той заяви, че на газовия пазар не се оправдава надеждата за увеличени доставки. Освен Норвегия останалите доставчици продължават да доставят само договорените количества, които не покриват увеличеното потребление вследствие на възстановяването на европейската икономика.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени