Българското участие в Париж: Валентина Георгиева води в квалификацията на прескок, боксьорът Куиан се класира за осминафинал

Настоящият европейски шампион по бокс Рами Киуан направи успешен олимпийски дебют на Игрите в Париж и се класира на осминафинал, в събота Радослав Росенов също спечели при дебюта си на Олимпийски игри

Валентина Георгиева
Валентина Георгиева Източник: EPA

Вторият ден от програмата на Олимпийските игри в Париж донесе за България успех в спортната гимнастика, победи в тениса и бокса и очаквани загуби в бадминтона. Валентина Георгиева се класира за финала на прескок на турнира по спортна гимнастика при жените на Олимпийските игри в Париж. Българката, която дебютира на олимпийски игри, днес има рожден ден и навършва 18 години.

 

На коронния си уред прескок тя получи средна оценка от 13.999 точки, след като имаше 14.166 за първия опит и 13.833 за втория. Възпитаничката на Филип Янев направи много добри скокове, като на втория имаше леко пристъпване при приземяването.

 

Георгиева влиза сред осемте най-добри на прескок, след като се нареди девета в квалификациите, но преди нея има три американки, а по регламент може да бъдат само две на финалите.

 

С най-висока оценка на този уред в пресявките е четирикратната олимпийска шампионка Симон Байлс (САЩ) - 15.300 точки, следвана от защитаващата титлата си от Токио 2020 Ребека Андраде (Бразилия) с 14.683 точки, Джейд Кери (САЩ0 с 14.433 точки и други. Финалът на прескок при жените е на 3 август.

 

Късно снощи гимнастикът Кевин Пенев приключи с участието си в турнира, след като остана 42-и в квалификациите в многобоя на турнира при мъжете. Той беше много близо до място на финалите на земя и на прескок и не успя да продължи напред, но каза, че е горд.

 

"Най-накрая мога да се нарека олимпиец. Мечтите ми станаха реалност. Не мога да бъда по-горд със себе си, въпреки че не постигнах финали. Независимо от всичко, гордея се с представянето си. Безбройните часове упорита работа най-накрая се отплатиха. Залата беше пълна с енергия и аз се забавлявах, състезавайки се в такава невероятна атмосфера", написа той в профила си в Инстаграм след участието си снощи.

 

Виктория Томова направи успешен олимпийски дебют, след като надделя над полякинята Магдалена Фрех с 6:4, 7:6(4) след 110 минути игра в първия кръг на турнира по тенис.

 

Първата ракета на България прекъсна серия от четири поредни загуби от съперничката и очаква във втория кръг победителката от двубоя между номер 11 Ема Наваро (САЩ) и Юлия Грабхер (Австрия).

 

Софиянката поведе с 3:1 след ранен пробив и задържа аванса си до края на първия сет, а във втората част навакса пасив от 0:2 и след серия от пет поредни гейма сервираше за победата. Тя поведе с 40:15, но пропусна два мачбола и Фрех върна единия брейк след четири последователни точки. Неуспехът повлия на Томова и последва колебание в играта ѝ, от което Фрех се възползва и обърна до 6:5 в своя полза.

 

Българката все пак стигна до тайбрек, в който поведе с 3:0 точки, а при 5:4 софиянката имаше два сервиса, за да затвори мача и този път успя.

 

Настоящият европейски шампион по бокс Рами Киуан направи успешен олимпийски дебют на Игрите в Париж. 24-годишният българин надделя над поляка Дамиан Дуркач с 5:0 съдийски гласа (29:26, 29:26, 30:25, 30:25, 29:26) в първия кръг в категория до 71 килограма в "Арена Норд" във френската столица.

 

Киуан започна леко колебливо срещу агресивния си съперник и реферите дори дадоха минимално предимство на поляка в първия рунд. Постепенно българинът намери играта си и започна да контролира боя, а Дуркач, който продължаваше да се хвърля напред, получи и наказателни точки за нечиста игра във втората и в третата част, което окончателно предреши победителя.

 

На осминафиналите Киуан ще се изправи срещу поставения под номер 1 в схемата Шанън Дейви от Австралия на 31 юли, а по предварителна програма срещата е насрочена за 12:32 часа българско време.

 

Това е втора победа за българския бокс в Париж, след като вчера Радослав Росенов също спечели при дебюта си на Олимпийски игри.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени