ГЕРБ-СДС: Няма да има предложение за незабавно отпадане на дерогацията за руски петрол

Това стана ясно, след като "Лукойл" обеща да издължи незабавно близо 500 млн. лв. неплатени данъци

Делян Добрев, Йордан Цонев, Делян Пеевски
Делян Добрев, Йордан Цонев, Делян Пеевски Източник: Скрийншот видео кадър

 ГЕРБ-СДС няма да внася предложение за незабавно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол, ако "Лукойл" издължи незабавно близо 500 млн. лв. неплатени данъци. Това стана ясно след близо два часа преговори между партиите, подкрепящи правителството, съобщи БНР.

 

От компанията "Лукойл" трябва да внесат още един милиард лева от дължимата разлика между сортовете "Урал" и "Бренд" във Фонда за енергийна сигурност, с които ще се плащат компенсации за българските граждани. От ГЕРБ и ДПС ги изчислиха на 73 стотинки за литър гориво.

 

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС обясни: "Ще вземем от "Лукойл" един милиард натрупана сума досега и тези средства ще бъдат дадени на хората като компенсации за горивата. Така горивото на бензиностанциите няма да струва 3 лева, а след компенсацията ще струва 2 лева - 2 лева и стотинки". По думите му изпълнението на решението за компенсиране на потребителите може да започне буквално още от вторник.

 

Как е възможно това? В петък ще има извънредно заседание на парламента за преодоляване на ветото на президента върху закона за енергетиката, а публикуването на решението на парламента в Държавен вестник ще даде възможност на правителството да действа, но последваха предупреждения. Д

 

елян Пеевски - съпредседател на групата на ДПС, заяви:

"Щом успяхме да форсираме събирането на милиард и половина за българските граждани, ние сме доволни. Докато успяваме да работим за хората и да постигаме тези резултати, ние ще подкрепяме това правителство. Ако не се случва, сме ви го казали ясно, че няма да го подкрепяме".

 

Пеевски посъветва още да не се търси интрига в отсъствието на представители на ПП-ДБ в публичното изявление, защото съпредседателите на групата Кирил Петков и Атанас Атанасов са участвали заедно с премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев, който се е включил дистанционно.

 

И още едно решение от срещата: ще бъдат внесени законови поправки за поставяне на базите за съхранение на горива под управлението на Държавния резерв. Целта е да се премахне монопола на "Лукойл".

 

ПП-ДБ обаче имат резерви дали може да се форсира още от следващата седмица изплащането на компенсации. Кирил Петков заяви:

"Това, което е важно, е първо, парите да се съберат във Фонд "Сигурност" на българската енергетика. Нека първо да ги видим парите там. Винаги когато има готови пари, те могат да се дават".

 

Петков увери, че ветото на президента трябва да бъде преодоляно, за да не се забавя плащането по втория транш по ПВУ.

Още от "България"

Община Мездра кани жителите и гостите на гр. Мездра на официалното откриване на 50-ите юбилейни Празници на културата "М

В музикалния спектакъл "Дихание" участват популярния български поп и оперен певец Орлин Горанов, солисти и Симфоничния оркестър на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" - Велико Търново

Прочетете повече прочетете повече

Министърът на културата маестро Найден Тодоров и Националният оркестър направиха нови записи на химните на Република Бъл

Основа на музиката и текста на химна на Република България е песента "Горда Стара планина", написана от Цветан Радославов през 1885 г.

Прочетете повече прочетете повече

Златните момичета на България Стилияна Николова и Боряна Калейн с нов триумф в Баку

Стилияна Николова игра само един финал и взе златото на бухалки, Боряна Калейн спечели злато на топка и лента и сребърен медал на обръч във финалите на отделните уреди

Прочетете повече прочетете повече

Вътрешното удовлетворение от добрите дела е отблясък на пасхалната радост, каза митрополит Йоан

Когато човек сам се бори със злото, надявайки се само на себе си, то победата се оказва непосилна, каза още владиката. Той допълни, че ако човекът обаче призове Божията помощ, то ще излезе от тази битка победител

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени