НИМХ предупреждава за опасно време - цялата страна е в червен, орънжв и жълт код

Ще има снежни виелици, по проходите ще се образуват преспи и навявания

Зима, лед, ледени висулки, студено време
Зима, лед, ледени висулки, студено време Източник: Zonanews

Днес валежите ще продължат, на много места ще са значителни по количество. Това съобщават от НИМХ. След обяд със застудяването в Западна и Централна България дъждът ще премине в сняг и ще започне да се образува снежна покрива, а по проходите ще има виелици и ще се образуват навявания.

 

Със силен северозападен, в източната половина от страната - североизточен вятър ще нахлува студен въздух. Червен, оранжев и жълт предупредителен код за опасни снеговалежи са обявени за различните области. Предупреждението е за цялата страна.

 

Температурите ще се понижават и към 14 часа ще са от 0 градуса в западните райони до 16-17 градуса на места в Югоизточна България, където преди обяд ще духа силен югозападен вятър; там по-късно през деня ще има и гръмотевична дейност.

 

Над Черноморието ще бъде облачно и дъждовно. Очакват се значителни валежи, а по южното крайбрежие и гръмотевична дейност. Ще духа силен преди обяд югозападен, след обяд североизточен вятър. Максимални температури: 10-17 градуса. Температурата на морската вода е 9-11 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала с тенденция на усилване.

 

Над планините ще бъде облачно със значителни валежи, които и в ниските части ще преминат в сняг. Ще духа бурен югозападен вятър, който най-напред в ниските части ще се ориентира от север-северозапад.

 

Ще има снежни виелици, по проходите ще се образуват преспи и навявания. Поради обилните снеговалежи видимостта ще бъде силно намалена. Температурите ще се понижават и към 14 часа на височина 1200 метра ще бъде около 3 градуса, на 2000 метра около минус 1 градуса. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца - значително ще се понижи.

Още от "България"

Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени