Обрат във времето - жълт код за валежи и гръмотевици

В петък сутринта и в източните райони валежите ще спрат, а облачността ще се разкъса и бързо ще намалее и времето в цялата страна ще бъде предимно слънчево

Дъждовно и хладно време
Дъждовно и хладно време Източник: Zonanews

Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде предимно облачно, информираха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ще има валежи от дъжд, през нощта главно в северозападната половина от страната, а през деня – ще са повсеместни, в следобедните часове на много места придружени с гръмотевици.

 

Жълт код за потенциално опасно време и обилни дъждове е обявен в 12 области на страната. Той е в сила за Велико Търново, Габрово, част от Стара Загора, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, София област, София град, Кюстендил, Перник, Благоевград и част от Смолян.

 

На отделни места, главно в планинските райони ще са значителни по количество. Има условия и за градушки. Ще духа слаб, през деня – умерен северозападен вятър. Минималните температури ще са между 7° и 12°, а максималните - от 10°-13° в западните райони до 20°-22° в източните. В София минималната температура ще е около 7°, а максималната – около 11°.

 

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца.

 

По Черноморието ще бъде предимно облачно. В следобедните часове ще има валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Ще духа слаб и умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са от 16° по северното крайбрежие до 21° - по южното. Температурата на морската вода ще е около 13°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

 

В планините ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд, в Родопската област придружени с гръмотевици. Над 2000 метра надморска височина дъждът ще преминава в сняг. Ще духа умерен северозападен, по най-високите части – югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 9°, на 2000 метра – около 3°.

 

В петък сутринта и в източните райони валежите ще спрат, а облачността ще се разкъса и бързо ще намалее и времето в цялата страна ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони ще се развие купеста облачност, не са изключени изолирани краткотрайни валежи. Вятърът ще е слаб от изток. Минималните температури ще са между 3° и 8°, а максималните - между 15° и 20°. 

 

В събота ще бъде предимно слънчево, вероятността за краткотрайни следобедни валежи в планините е по-малка. Температурите ще се повишат слабо.

Още от "България"

Зоологическата градина в София е отворена и е с редовно работно време по време на всички празнични дни до 6 май

По повод Световния ден на леопарда, който беше отбелязан вчера, от зоологическата градина припомнят, че могат да се видят три персийски леопарда

Прочетете повече прочетете повече

В Русе Благодатният огън ще дойде от Румъния

Тъй като няма да има делегация на Българската православна църква в Йерусалим, ние ще използваме близостта си с Румънската църква, каза Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Прочетете повече прочетете повече

Диана Русинова: "Нововъведенията", натресени на софиянци, са отречени, незаконосъобразни и твърде опасни

Освен всичко обаче, се оказва, че "новото" и "модерно" решение директно нарушава и изискванията въведени чрез Приложение № 9 към чл. 67 на Наредба № РД-02-20-2

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени