Премиерът Бойко Борисов свика част от министрите си, за да направят отчет на свършеното по повод пандемията (НА ЖИВО)

Министър Ангелов каза, че правителството е осигурило 1,150 млрд.лв. в сектор "Здравеопазване" от началото на пандемията

Среща на министрите при премиера Бойко Борисов
Среща на министрите при премиера Бойко Борисов

Министър-председателят в оставка Бойко Борисов свика част от министрите си, за да направят отчет на свършеното по повод пандемията. Той започна с поздрав към всички, които имат имен ден днес:
"Честит имен ден на всички красиви имена! Ще се постараем да дадем добри новини в този ден". Премиерът изтъкна получените 5,5 млн. ваксини от Европейската комисия, изказвайки благодарности и на Комисията, и на държавите-членки, които са се лишили от техните дози, за да има за българите. 

 

"Предлагам да изпълним и това, което Каракачанов предложи онзи ден за отваряне на ваксинационни центрове в покрайнините, където имаме в съседските страни български граждани. Нека, както ЕС постъпва с нас и ни помага, да помагаме и ние на страните в нужда. Благодарен съм, че за всички българи вече има всички видове ваксини, каза Борисов. Дали сме над 1 млрд. лв. за хората на първа линия, за да работят с високи темпове, 85 млн. лв. допълнително има и за рамдесивир, уточни още премиерът. "Това за големи средства от българския данъкоплатец за борбата с пандемията. Сега продължаваме много добре да управляваме и мерките и затова мисля, че сега може вече и в спорта да се върнат хората в залите и стадионите'', каза още той.  

 

Министър Ангелов допълни, че правителството е осигурило 1,150 млрд.лв. в сектор "Здравеопазване" от началото на пандемията. "Всяка нужда може да бъде посрещаната. 850 млн.лв. са разпределени – 200 млн.лв. за ваксини, 395 млн.лв. за работещите на първа линия, 50 млн.лв. субсидии за лечебните заведения, за лични предпазни средства 75 млн.лв. няма структура , която да е изложена на риск. За болнична апаратура – 29 млн.лв. 5 млн.лв са за плащане на всички медицински лица, ангажирани във ваксинационния процес. 50 млн.лв има в момента, които ще бъдат разпределени на лечебни заведения в битката с COVID-19. 600 млн.лв. има буфер, остават 500 млн.лв., които гарантират сигурност. 


За ваксинационния процес проф. Костадин Ангелов информира, че България поддържа изключително добър темп. "Перник, София – над 2500 лица на 100 000 души ваксинирани. Имаме наваксване на ваксинирането. За второто тримесечие ще получим 5.5 млн.лв.". 

 

Спортният министър Красен Кралев каза, че от вчера вече феновете могат да присъстват на футболните стадиони при строги епидемиологични мерки, като има наблюдатели на всеки мач и вчера се е видяло, че дистанцията се спазва. Ако низходящата тенденция продължи до две седмици ще има допускане на публика и на състезанията на закрито. 

Образователният министър Красимир Вълчев отчете подобрената ситуация и съобщи, че от МОН предлагат от 19 май още два класа да се върнат - 6 и 12 клас. "6 клас беше най-засегнат. От 17 май да учат пет класа общо. Смятаме, че на този етап това е разумно. Благодарение на това , че приоритизирахме системата за ваксинацията", добави Вълчев. 

 

"Искам да кажа още нещо. Ние взехме навременни мерки, така че третата вълна почти не се усети в страната, независимо от натиска върху лечебните заведения. Денонощно следяхме процеса и България се справи, управлявахме кризата изключително професионално и вземахме решенията буквално на 12 часа", добави проф. Ангелов. 

 

Премиерът акцентира на това, че "надали хората щяха да ни поставя на първо място, ако не оценяваха това. Благодарност към българските лекари, цялата система, които и в момента, те са на първа линия, спасяват човешки животи, лекуват, за да може народът да живее нормално и спокойно". 

 

Борисов се обърна с молба към образователния министър във връзка с уволнения доцент в УНСС:
"Искам да те помоля нещо – имахме преди няколко години груб строеж в УНСС, ходихме с Влади Горанов, към 12, 5 млн лв решихме да подпомогнем университета. Този корпус стана прекрасен. Няколко покани имах – аз отказах. Един ден минахме отпред пред УНСС, спряхме отвън, само ректорът дойде да благодари, не сме стъпили вътре, само пожелах успех на студентите. Защо искат да ни забъркат в тази тема? Ако си имат проблеми, да си решават. Всеки може да спре пред университета. Нито познавам доцентите, нито професорите, нито искам да имам забъркване. Много други партии правиха агитация, ние – не, само им строяхме зали, аули".

 

Премиерът Борисов продължи: "Вчера Радев каза правителството да работи. Добре. Но ние се надявахме по-бързо да ни "остържат". Неговите малки партии в НС наложиха мораториум, който е противоконституционен. Не можем да им схванем сега играта. Той каза работете, никой не знае кой с кого преговаря, тече задкулисие, явно трябва да се продължи да се работи", коментира лидерът на ГЕРБ.

Т

ой концентрира вниманиието към тезите, които има Радев. "Много интересни тези изкара Радев – крещящото мълчание по темата с Чехия. Помните по дипломатически път помолихме да напуснат руски дипломати - 8 на брой. Месеци наред с чужди служби сме работили активно, всички наши партньори знаят колко сме напред в тези действия. Някой да е чул особено от надменните ни колеги от ДБ. Дали Трифонов се изказал по Навални, Чехия…".

 

Даниел Митов каза, че това е необяснимо странно поведение по отношение на хора, които те познават. "В ДБ са наясно какви са моите позиция, особено за Русия. Работили сме за Ф-16. А те дават подкрепа за партия, която няма ясна позиция в сложна геополитическа обстановка. В свят, който Русия се опитва да разруши архитектурата след Втората световна война". 

 

Борисов допълни: "Христо Иванов вчера разбрал, че не си е променил позицията. Питай го защо Радев те спря за посланик, а те взе на работа демократическата партия на САЩ. Честит имен ден и на Цветанов – да е жив и здрав".

 

Даниел Митов: "Между мен и Радев няма симпатия. Въпросът е когато имаме ситуация на ясни и категорични позиции, не виждаме подобни поведения на президент на ИТН". 

 

"Тези хора, които гласуваха за тях са най-умната и интелигентна част на обществото. И сега като им дадем тема за размисъл, нека си направят изводите - едното, и другото, и третото. Да разберат за какво са гласували. Какво подкрепят! Заради какво няма център-дясно правителство. Това да го знаят. И затова те (от ДБ, бел.ред.) те нямат и позиции. Защото искат да се харесват на други места. 

там им отговори само, че сме съгласни Христо Иванов да е главен прокурор и веднага са при нас. И Наско Атанасов шеф на ДАНС. Или вътрешен министър! И приключва темата с тях. Това са двете искания!", разкри Борисов.

 

"Но днес е Цветница – новините са добри, с изключение на Радев, мисля, че можем да изкараме един хубав празник", завърши премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.



 

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени