Проф. Рачев видя снежен кошмар в неделя

Не пътувайте през проходите, ако не е крайно наложително

Студено време със замръзване
Студено време със замръзване Източник: Zonanews

Много сняг, поледици и силен вятър. Зимният кошмар бе обрисуван от топ климатолога проф. Георги Рачев. В неделя ще е страшно. Снежната покривка в София ще е 15 см, във Велико Търново – 20.

 

Циклон с ниско атмосферно налягане, който днес ще се придвижи към Солун, до неделя ще стигне нашата страна и ще донесе  сняг, поледици, силен вятър, прогнозира проф. Рачев пред bTV.

 

Според него само в Югоизточна България снежната покривка ще е символична. Вятърът ще е силен, но проф. Рачев не очаква особено критични ситуации в Североизточна България. За Варна се очаква вятърът да се усили до 50-100 км в час, а центърът на циклона в неделя ще бъде в делтата на Дунав. 

 

Силният вятър ще създаде предпоставки и за образуване на преспи на чувствителните места, както и за поледици по пътищата, затова службите за почистване трябва да реагират навреме, посочи климатологът.

 

Той обаче предупреди - по планинските проходи ще е тежко за пътуване и ако не ви се налага да пътувате, отложете го заради очакваната усложнена обстановка.

Още от "България"

Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени