Теодора Генчовска е оттеглила назначението на Сертов като свой съветник, след бурната реакция

Появяването на името на някогашния председател на БОРКОР (днес КПКОНПИ) разбуни духовете и в Министерския съвет, и в социалните мрежи

Петко Сертов
Петко Сертов Източник: Zonanews

Външният министър Теодора Генчовска е оттеглила назначението на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов рано тази сутрин като свой съветник. Появяването на името на някогашния председател на БОРКОР (днес КПКОНПИ) разбуни духовете и в Министерския съвет, и в социалните мрежи, след като стана ясно, че ще бъде дясна ръка на министърката от квотата на Има такъв народ.

 

Той е бил предложен за неин съветник от квотата на БСП. Очакват се подробности как се стигна до оттеглянето му по-малко от 24 часа след като новината гръмна. 

 

Сертов бе първият председател на ДАНС до лятото на 2009 г., а след това бе назначен за  шеф на аналитичната служба за борба с корупцията БОРКОР. Той се прочу с изчезването си за близо месец в края на 2014 година. На 8 декември вечерта той е излязъл от дома си, оставил е двата си мобилни телефона и бе отишъл в Гърция.

 

Сигналът до полицията бе подаден от съпругата му. Сертов се върна в България месец и половина по-късно.

През 1984 г. започва кариерата си на комунистически кадрови служител в репресивната ДС като офицер във Второ главно управление на Държавна сигурност.

 

Документ, който удостоверява назначението на Петко Сертов във ВГУ-ДС (1)
Документ, който удостоверява назначението на Петко Сертов във ВГУ-ДС Източник: Zonanews
Документ, който удостоверява назначението на Петко Сертов във ВГУ-ДС (2)
Документ, който удостоверява назначението на Петко Сертов във ВГУ-ДС Източник: Zonanews

След това започва работа в Централна служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) в МВР през 1991 г. в сектор "Международен тероризъм".

 

От 2001 г. е член на обществения съвет по "Европейска и евроатлантическа интеграция" към президента, а през 2005 г. е назначен за секретар на Съвета по сигурността на правителството. В края на 2007 става председател на ДАНС, а след това е назначен за шеф на БОРКОР.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени