1 млн. българи пътуват по празниците, 170 000 от тях в чужбина

58 000 българи празнуват Великден в Гърция

Туристически комплекс, възрожденски къщи
Туристически комплекс, възрожденски къщи Източник: Zonanews

 58 000 българи празнуват Великден в Гърция. Там има 62 000 места за настаняване и няма как да кажем, че хотелите им са резервирани предимно от българи за празниците. За сравнение – в България местата за настаняване са 17 000. Това каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов по bTV. Той обаче призна, че основните клиенти на част от хотелите в Северна Гърция са именно българите. 

 

Автомагистралата към Солун
Автомагистралата към Солун Източник: Zonanews

"Ние казваме, че общо около един милион пътуват по празниците. 170 000 от тях ще са тези, които са предпочели да пътуват в чужбина, като 58 000 от тях – в Гърция. Не ги броим един по един на ГКПП "Кулата", а получаваме тези данни на базата на когнитивен анализ", каза още той.

 

Солун
Солун Източник: Zonanews

Доц. Румен Драганов посочи още, че "най-големият поток от пътуващи българи е към Турция, но там причината за пътуването е пазаруване, например до Одрин. 

 

Любопитен е и фактът, че ако годишно се отчитат около 1,2 млн. българи, пътуващи към Гърция, толкова са и гърците, които посещават България за този период. "При пътуванията към Турция числата са по-големи, защото пътуванията са по-интензивни", поясни той. 

Още от "България"

Министър Гвоздейков обсъди с представители на бранша предложенията за промени в обучението и изпитите на кандидатите за

Той бе категоричен, че предлаганите промени не целят да затрудняват работата на преподавателите по авто-мото подготовка, а да я облекчат

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени