Само едно от пет овчи сирена е направено от овче мляко, а останалите са смес от овче и краве мляко. Това показват тестове в акредитирана международна лаборатория, направени и финансирани от "Сдружение за достъпна и качествена храна", съобщиха от организацията.
Оттам допълват, че са тествали най-скъпите и най-популярни овчи сирена на пазара и обръщат внимание, че това със сигурност въвежда в заблуда потребителите. Констатираното нарушение представлява нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент 1 литър от тази суровина е три пъти по-скъп от кравето мляко, с което се размесва.
Част от потребителите купуват именно овчето сирене поради алергии или по лекарско предписание и наличието на други видове мляко може да доведе до здравословни проблеми, допълват от сдружението.
От сдружението са проверили и дали има съдържание на немлечни мазнини в изследваните пет сирена, като резултатите все още не са готови. Те напомнят, че използването им не е забранено и е задължително наличието им в храните да бъде изрично изписано на етикетите им.
"Тeзи крайно тревожни резултати хвърлят петно върху репутацията на българското овче бяло саламурено сирене, което в началото на на 2023 г се нареди на 19-о място в света според класацията на Taste Atlas", коментира председателят на УС на сдружението Андрей Велчев.
Сдружение "За достъпна и качествена храна" продължава да настоява за законови промени, които да разрешат на контролните органи да оповестяват обществено имената на компании, които нарушават разпоредбите за произвеждане на качествени храни.
В момента нормативната уредба не разрешава публикуването на имената на компании - извършители като дава право на Агенцията по храните да разгласи име на компания, единствено в случай че създадената от нея храна заплашва живота на потребителите.