1 от 5 овчи сирена е направено само от овче мляко, останалите са смес

Тeзи крайно тревожни резултати хвърлят петно върху репутацията на българското овче бяло саламурено сирене, коментира председателят на УС на сдружението Андрей Велчев

Сирене
Сирене Източник: Zonanews

Само едно от пет овчи сирена е направено от овче мляко, а останалите са смес от овче и краве мляко. Това показват тестове в акредитирана международна лаборатория, направени и финансирани от "Сдружение за достъпна и качествена храна", съобщиха от организацията.

 

Оттам допълват, че са тествали най-скъпите и най-популярни овчи сирена на пазара и обръщат внимание, че това със сигурност въвежда в заблуда потребителите. Констатираното нарушение представлява нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент 1 литър от тази суровина е три пъти по-скъп от кравето мляко, с което се размесва.

 

Част от потребителите купуват именно овчето сирене поради алергии или по лекарско предписание и наличието на други видове мляко може да доведе до здравословни проблеми, допълват от сдружението.

 

От сдружението са проверили и дали има съдържание на немлечни мазнини в изследваните пет сирена, като резултатите все още не са готови. Те напомнят, че използването им не е забранено и е задължително наличието им в храните да бъде изрично изписано на етикетите им.

 

"Тeзи крайно тревожни резултати хвърлят петно върху репутацията на българското овче бяло саламурено сирене, което в началото на на 2023 г се нареди на 19-о място в света според класацията на Taste Atlas", коментира председателят на УС на сдружението Андрей Велчев.

 

Сдружение "За достъпна и качествена храна" продължава да настоява за законови промени, които да разрешат на контролните органи да оповестяват обществено имената на компании, които нарушават разпоредбите за произвеждане на качествени храни.

 

В момента нормативната уредба не разрешава публикуването на имената на компании - извършители като дава право на Агенцията по храните да разгласи име на компания, единствено в случай че създадената от нея храна заплашва живота на потребителите.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени