120 машини повече от тези за вота през ноември 2021 г., изпращаме в чужбина

220 броя са пратени в Турция, където в 112 секции ще се гласува с машини

Министерство на външните работи на Русия
Министерство на външните работи на Русия Източник: МИД РФ

Рекорден брой - 539 машини, ще изпрати Министерството на външните ни работи в чужбина за изборите на 2 октомври. Това са 120 машини повече от тези за вота през ноември 2021 г., стана ясно на брифинг в министерството.

 

Процесът по организацията на изборите в чужбина върви много добре. Почти всички бюлетини са изпратени, а част от тях вече са и пристигнали. Над половината от машините също са изпратени, каза шефът на работната група за изборите в министерството Иван Кондов.

 

Той обясни, че методическите указания към членовете на СИК вече са публикувани и затова посъветва хората, които ще се включат към тях, да ги прочетат внимателно. На 26 септември пък ЦИК ще проведе обучение на около 400 души, които ще бъдат изпратени от министерството в чужбина.


Призоваваме всички наши сънародници в чужбина внимателно да проверяват адресите на секциите, включително в деня на изборите, тъй като понякога се налагат промени, подчерта Кондов.

 

Със свое окончателно решение ЦИК определи, че в 301 места зад граница ще се гласува с машини. От тях в 238 ще има по две машини, а в 63 по 1 машини. Общият брой машини е безпрецедентен 539 или повече от 120, отколкото на изборите през ноември, напомни пък зам.-шефът на работната група Калин Анастасов. Той обясни, че се очаква още днес да пристигнат и машините в Турция, изпратени са тези за Великобритания и САЩ, както и бюлетините за всички секции.

 

Най-големият брой машини, които изпратихме тази година, са 220 броя в Турция, където в 112 секции ще се гласува с машини. В Обединеното кралство - в 51 секции със 71 машини, а в Германия - в 45 секции с 81 машини, отчете Анастасов.


Покрай тази организация, МВнР ще изпрати и кръщелен купол и други църковни принадлежности за нуждата на общността ни в Брюксел за храма "Св. Климент Охридски". "Надяваме се с този малък жест от наша страна да допринесем за пълноценното функциониране на храма в полза на българската православна общност в Брюксел. Пожелаваме кръщелният купол да бъде често използван по предназначение", каза той. 

 

Зам.-министър Костадин Коджабашев пък напомни, че министърът на външните работи Николай Милков е на визитата в Ню Йорк за заседанието на ООН, където основните теми са пандемията, войната в Украйна, изменението на климата, глобалните заплахи за икономиките. 

Още от "България"

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени