145 години от избухването на Априлското въстание

Чествания и възстановки в Клисура, Копривщица, Панагюрище

Възстановка на Априлското въстание
Възстановка на Априлското въстание Източник: Zonanews

На 1 май отбелязваме 145 години от Априлското въстание - прекланяме се пред подвига и саможертвата на героите от епопеята. Годишнината ще бъде отбелязана с тържествено честване в Клисура - на площад "20 април" ще бъде представена възстановка традиционната възстановка на паметни моменти от Априлската епопея. Вечерта в града е организиран пиротехнически спектакъл, синхронизиран с Ботевия марш.

 

Чествания ще се проведат и в Копривщица и Панагюрище. В Копривщица тържеството започва с полагане на венци и цветя на гроба на Тодор Каблешков. След това жители и гости на градчето ще наблюдават театралния спектакъл "Първа пушка", а вечерта ще има илюминации. В Панагюрище ще се проведе благодарствен молебен, литийно шествие и поклонение пред костите на загиналите в Априлското въстание. По повод годишнината ще се проведе поклонение и поднасяне на цветя при Вечния огън на Мемориален комплекс "Априлци".

 

Възстановка на Априлското въстание
Възстановка на Априлското въстание Източник: Zonanews

 

Още от "България"

Водещи новини

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Последни новини

Най-четени