149 г. от смъртта на Апостола на свободата Васил Левски

Датата ще бъде отбелязана с церемонии в цялата страна

Васил Левски
Васил Левски Източник: ДА-Архиви

Отбелязваме 149 години от смъртта на Апостола на свободата Васил Левски. Възпоменанията за смъртта на Левски започват от родната му къща в Карлово. "Очакваме много хора да дойдат в дома му", каза пред bTV директорът на музея Дора Чаушева.

 

Паметникът на Васил Левски е открит официално през 1895 г. след 17 г. строеж. Архитект е Адолф Кулар, като първоначално по план е трябвало да има и полумесец със забоден в него православен кръст, но поради външнополитически натиск това не е осъществено.

 

Паметникът на Васил Левски в София
Паметникът на Васил Левски в София Източник: Facebook

Столичани и гости на града се стичат пред паметника да оставят цветя в памет на Апостола. По повод годишнината от 10:00 ч. до 20:00 ч. почетни часови ще има пред паметника на Васил Левски. От 17:00 ч. в храм "Света София" ще започне панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски. От 18:00 ч. пред Паметника на Васил Левски на бул. "Васил Левски" ще се състои гвардейска церемония с поднасяне на венци и цветя от гвардейци венценосци.

Още от "България"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени