1,5 млн. души са гласували с машина, 1,1 млн. - с хартия

Това каза зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева

Гласуване с машина, машинно гласуване
Гласуване с машина, машинно гласуване Източник: Zonanews

Около 1,5 млн. души са гласували с машина, а други 1,1 млн. са предпочели хартията. Това каза пред bTV зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

 

"Не сме имали време да правим оценки, тъй като след изборите веднага започнахме приемането на документите от гласувалите извън страната, а след това и районните избирателни комисии започнаха да предават протоколите си. До късно снощи обработвахме протоколите, защото в голяма част от протоколите има неточности", обясни тя.

 

Росица Матева подчерта, че грешките се дължат на двойното преброяване на бюлетините. Тя обясни, че ЦИ не обучава членовете на секции, а подготвя методическите оказания. "Членовете на комисиите се обучават от районните комисии, но не е редно тази отговорност да се вменява единствено на тях. Обучението е двустранен процес", уточни Матева.

 

Говорителят на ЦИК коментира също така видеонаблюдението и излезлите от строя машини. Тя заяви, че не е в правомощието ѝ да дава оценка, т.е. законодателят трябва да реши дали от видеонаблюдението е имало смисъл или не.

 

"20 машини не започнаха работа в предизборния ден, а около 100 дадоха проблем в изборния ден, като гласуването с по-голямата част от тях беше преустановено. Част от тях разпечатваха бели бюлетини или твърде къси, т.е. без съответния реквизит. Тепърва ще се прави анализ на това", посочи още Матева.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени