17% чалга, 12% рок: Как и каква музика слушат българите?

55% от българите обичат да слушат музика в ежедневието си, защото им действа успокояващо и подобрява настроението им

Музика
Музика Източник: Pinterest

55% от българите обичат да слушат музика в ежедневието си, защото им действа успокояващо и подобрява настроението им. Много от тях слушат основно или предимно българска музика, но обичат и чужда. Качеството на музиката също е важно за тях, а не само нейният произход. Това са само част от изводите от първото представително широкообхватно проучване на музикалните нагласи на българите.

 

Чалга
Чалга Източник: Facebook

"Музикалните навици на българите" е реализирано по поръчка на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) от "Тренд". Допитването е проведено в периода 22 ноември - 9 декември 2023 г. между 1010 респонденти, слушащи музика, на възраст 16-64 г., от всички административни области на страната. Радиото остава лидер сред източниците на музика у нас, но все повече българи се обръщат и към музикалните стрийминг платформи и са склонни да плащат за това.

 

Радиото е следвано от телевизията като източник на музика. Youtube също е често използван за музика от българите. Най-предпочитаните жанрове на българите са поп-фолк, поп и естрада. Те са почти по равно разпределени сред предпочитанията на слушателите.

 

Любимите музикални жанрове на българите
Любимите музикални жанрове на българите Източник: bTV

"Българите много обичаме да слушаме музика, макар и невинаги да плащаме за нея. Но започваме да я ценим и разбираме, че тя има стойност и все повече се нагласяме и да платим, когато искаме много добра музика", коментира по bTV Петя Точарова, изпълнителен директор на БАМП.

 

Рок музика
Рок музика Източник: Facebook

"4 от 10 души слушат изцяло или почти изцяло българска музика, но чуждестранната музика също има своя дял. 27% предпочитат чуждестранна музика, а само 4% казват, че въобще не слушат българска музика. Населеното място също влияе на това. В София хората са по-отворени към чуждестранната музика", посочи Димитра Воева от социологическа агенция "Тренд".

 

В проучването се открояват и най-слушаните жанрове. Това са поп музиката, поп фолк, естрада, рок музиката и народната музика. Попът и чалгата имат еднакво разпространение – по 1/3 слушат тези стилове. В различните демографски групи дяловете им варират.

 

Класическа музика
Класическа музика Източник: Pinterest

"При хората с висше образование ножицата между чалга и поп се отваря по-значително. Те в по голяма степен предпочитат поп музиката. Естрадата също се слуша малко повече от висшисти, при класическата музика също ясно се вижда тази разлика. Влияние оказват и поколенческите различи. При по-възрастните – над 50 години, чалгата е изместена от народната музика и естрадата, докато тези два стила рядко присъстват сред почитанията на най-младите", коментира Димитра Воева.

 

Музикалните навици на българите
Музикалните навици на българите Източник: bTV

3% от хората посочват, че обичат да слушат джаз. "Дяловете на пиратство за високи. Около 1/5 признават, че са теглили от YouTube музикален аудио файл, 12% признават, че го правят от сайтове за торенти. Голям дял от запитаните обаче не отговарят на този въпрос", посочи още тя.

 

Джаз
Джаз Източник: Depositphotos

11% купуват компакт дискове, а плочи – 3%. Близо 1/3 от запитаните посочват, че обичат да посещават концерти. Това не се влияе от доходите им, а доколко обичат музиката. "Близо сме до другите държави в западния свят и сме доста в крак", посочи Петя Точарова.

Още от "България"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени