24% e инфлацията при храните, махането на ДДС няма да понижи цената на хляба

Отсъства фокус в мерките, които се вземат, добави президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов

Инфлация
Инфлация Източник: Zonanews

24% е инфлацията при храните, обяви по БНТ Владимир Иванов, шеф на държавната комисия по борсите и тържищата. Според него има задържане от 30 дена на цените на потребителската кошница. "Спекуланяма, има хора, които нарушават законодателството и така имат конкурентно предимство", добави той. Където има изкривяване на пазара, държавата трябва да се намеси, добави Иванов.

 

В цените търговците калкулират и риска, допълни шефът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. "Работодателите поискаха да сключат дългосрочно договори за ток, но засега им се отказва. При мерките отсъства фокус, правят се на едро. Премахването на ДДС на хляба и то и на този хляб, който е 20 лева за слайс - отсъства фокус", бе категоричен той.

 

Според Владимир Иванов при ограничения на цените ще има проблеми - липсата на достатъчно хора за контрол е един от тях. "Търговските вериги работят въпреки политиците", добави Димитър Манолов.

 

В момента има неефетивен пазар на ток в Европа, каза шефът на ДКБТ Владимир Иванов. Заради това трябва да има мерки. И да се отнеме свръхпечалбата.

 

"Пазар на ток не съществува. Производителите са ограничени. Има и паразитни участници, които трябва да бъдат елиминирани. Например търговците на ток. Произвеждаме ток на нормални цени, какво ни пречи да го продаваме на тях? А този дебат не е започнал. Работодателите се опитаха и доникъде не стигнаха", допълни президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

 

Според Владимир Иванов махането на ДДС на хляба няма да помогне дългосрочно.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени