55% от водачите у нас шофират с превишена скорост в населените места

Данните са събирани на 282 локации на територията на страната в населени и извън населени места, включително на автомагистрали

Пътна полиция
Пътна полиция Източник: Zonanews

55% от водачите у нас управляват моторните превозни средства с превишена скорост в населените места. Това е един от изводите от приключилия двугодишен проект Baseline, по който съвместно с 18 страни от ЕС работи и Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".

 

Показателите са определени от ЕК и се очаква чрез тях с по-голяма точност да бъдат установени основните причини за пътно-транспортните произшествия. Проектът ще продължи с ново измерване на тези ключови показатели, като целта е високо рисковото поведение на участниците в движението по пътищата да бъде измервано с периодична чистота, за да проследи какъв е ефектът от взетите мерки, обясни д-р Милен Марков от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".

 

"Нашите препоръки са в три насоки: Подобряване на обучението на водачите, увеличаване на информираността на водачите и затягане на контрола". При 80 километра в час скоростта на движение на автомобила ще предизвика трагичен инцидент, за пешеходеца, ако ситуацията се е случила на пешеходна пътека, посочи д-р Марков, цитиран от БНР.

 

Останалите ключови показатели, които са изследвани в рамките на проекта, са шофиране под въздействие на алкохол, използване на колани и обезопасителни системи за деца, разсейване, автомобилния парк и използване на каски от велосипедисти и мотористи. Данните са събирани на 282 локации на територията на страната в населени и извън населени места, включително на автомагистрали.

 

Статистиката показва, че катастрофите стават по един и същи начин. Важно е да се намали скоростта на движение в населените места, на завоите и при променена пътна обстановка, отбеляза експертът Алекси Кесяков.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени