60 000 четвъртокласници на миниматура по български език и литература

Резултатите трябва да бъдат обявени на 7 юни

Четвъртокласниците са на миниматура
Четвъртокласниците са на миниматура Източник: МОН

Над 60 000 четвъртокласници се очаква да се явят на национално външно оценяване по български език и литература, съобщават от МОН. Изпитът започва в 10 часа, а малчуганите ще имат 1 час, за да решат всички задачи. Учениците със специални образователни потребности ще работят 40 минути по-дълго. Четвъртокласниците няма да имат чернова, но ще имат възможност да пишат по изпитния вариант. Тя трябва да нанесат своите отговори с черен химикал в бланката, която ще получат. На нея трябва да напишат трите си имена и входящия си номер.

 

На изпита по български език и литература те трябва да се справят с диктовката между 40 до 60 думи. За първи път тя ще бъде пусната на аудиозапис, който учениците ще чуят три път. Първо ще се запознаят с текста, след това ще при по-бавно темпо ще могат да записват, а третото слушане ще е за проверка и попълване на пропуските. Във втората част на изпита четвъртокласниците ще отговарят на 10 текстови задачи.Учениците ще имат право на избор между 3 подточки. Вярната трябва да бъде отбелязаха с Х. Ако четвъртокласникът прецени, че е сгрешил, той трябва да запълни с черно вече посочения отговор.

 

Има и текст за четене с разбиране с текстови задачи със затворени въпроси и със свободен отговор. Трета част също по -различна от предходни години. Учениците трябва да създадат съставят собствен текст, прилагайки всички свои умения от начален етап. Максималният брой точки, който могат да изкарат четвъртокласните, ще стане ясен, когато бъде изтеглен изпитният материал. Причина за това е, че не се зная какви задачи ще се паднат и колко точни ще носи всяка една от тях. Резултатите трябва да бъдат обявени на 7 юни.

Още от "България"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени