Адм. Емил Ефтимов: Ако сме извън НАТО, и 10% от БВП за отбрана няма да стигнат

Алармирам, че 2 %, отделяни за отбрана сега са ни малко. Минимум 2,5 % ни трябват, добави началникът на отбраната

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов Източник: Zonanews

 "Ако не сме в НАТО, и 10% от брутния вътрешен продукт (БВП) няма да ни стигнат", това каза началникът на отбраната на Република България адмирал Емил Ефтимов пред bTV. "Просто нещата са такива, такива са ни възможностите, технологиите се развиват, нуждите са огромни. Ние компенсираме и имаме възможност равноправно в НАТО да имаме еднаква среда на сигурност с много по-развити и богати държави, и същевременно да стоим на масата и да вземаме решения и да представяме националните си приоритети", добави той.

 

"В контекста на политическия и военния дебат в НАТО, когато всяка една държава не си прави съответните изводи правилно, а разчита на малко по-лежерен подход, се получава това изоставане. Затова аз алармирам, че 2 % сега са ни малко. Ние трябва да се стремим към 2,5% за да компенсираме това изоставане", каза Евтимов.

 

"Минимум 2,5% ни трябват, за да компенсираме. Защото когато започнат да се плащат тези скъпоструващи проекти и трябва да се разсрочат тези плащания се блокира бюджета напред. За да си осигурим някакъв прозорец, да осигурим няколко проекта, моят призив е за 2-3 години да минем на 2,5% или малко повече, след което можем да минем на един устойчив процент за отбрана", допълни адмиралът.


Виктория Петров попита събеседника си:  А какъв е интересът на младите към армията?

Знаете ли, преди да отговоря на този въпрос, дебатът трябва да бъде отправен по друг начин. Има ли нужда България да се отбранява? Застрашени ли сме, близките 10, 20, 30, 40 години. Имаме прекрасна страна, природни дадености, храна, вода, природни богатства, море. В това геополитическо противоборство, което върви десетилетия, в този нестабилен свят трябва ли да бъдем способни да отговорим на един нездрав интерес към тази прекрасна територия.

 

Трябва ли?

Според мен – безспорно. И това трябва да бъде обект на национален консенсус. Оттам вече да търсим отговорите на въпроса за интереса на младите към военната професия. Да търсим отговор на въпроса какъв мобилизационен резерв трябва да готвим. Как да го готвим, какъв ще е моделът, който ще бъде най-целесъобразен, за да се развива армията, да бъде модел, към нея да се закачат други структури в случай на война, да си създадем стратегически резерв и да отправим посланието – българите се отнасят сериозно към своята сигурност.

 

"Средната възраст на личния състав в Българската армия е 40 години", каза още той.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени