Агенцията за социално подпомагане иска второ увеличение на заплатите

Синдикатите искат спешна среща със служебния социален министър

Агенция за социално подпомагане (АСП)
Агенция за социално подпомагане (АСП) Източник: Zonanews

Структурите на Конфедерация на труда "Подкрепа" и КНСБ в държавната администрация искат спешна среща със служебния социален министър Ивайло Иванов заради напрежение сред работещите в Агенцията за социално подпомагане, предаде БНР.

 

Социалните работници не са доволни от увеличението на заплатите си, което получиха през април със задна дата от 1 януари, и настояват за второ повишение.

 

Става въпрос за увеличение с 200 лв, каза председателят на синдиката на административните служители "Подкрепа: Кремена Атанасова. "Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв., а останалите, чиито средна работна заплата е около 1700 или 1800 лв., получават под 1400 чисто, което сами разбирате, че е крайно недостатъчно", обясни тя.

 

Искането е заплатите да бъдат повишени още веднъж през юни или най-късно през юли чрез допълнително правителствено постановление. В системата има сериозно напрежение, което може да ескалира и да прерасне в ефективни протестни източни действия през лятото, предупреди Атанасова.

 

Тя допълни, че тогава се приемат заявленията за целевите помощи за отопление и за еднократните помощи за учениците.

 

"Така че обема от работа тогава е огромен. Ако се стигне до ефективна стачка и спиране на работа, опасявам се, че това ще бъде огромен проблем, защото хората ще има риск да не получат своите помощи както за отопление, така и за учениците, така и всички останали помощи", заключи Атанасова.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени