Александър Симидчиев: Масовата ваксинация трябва да бъде наистина масова, за да се спре пандемията

Аз се ваксинирах и нямам никакви странични реакции, каза пред БНТ пулмологът Александър Симидчиев

Пулмологът Александър Симидчиев
Пулмологът Александър Симидчиев Източник: БНТ

Александър Симидчиев съобщо още, че сертификатът за ваксинация за COVID-19 у нас вече е факт и всеки ваксиниран може да го получи. При първа доза пациентът получава картонче, на което пише с коя ваксина е ваксиниран, както и кога трябва да бъде поставена втора доза. След приключване на ваксаниционния процес се получава сертификат.

Личният електронен сертификат на пулмолога Ал. Симидчиев за ваксинирането му
Личният електронен сертификат на пулмолога Ал. Симидчиев за ваксинирането му

"Възможно е да се заразим между двете дози на ваксината, особено, ако има по-голям вирусен товар - както е при лекарите", разкри д-р Симидчиев. Той отново напомни, че имунизацията не е задължителна, тя е доброволна. "Самата ваксинация започва да намалява вероятността за тежко боледуване, между първа и втора доза горе-долу десетократно снижава риска от тежко боледуване", обясни Симидчиев. Целта е колективен имунитет, за да можем да ограничаваме последиците от инфекцията. "Колкото повече хора са имунизирани, толкова по-малко ще бъдат хората, които ще боледуват и толкова по-бързо ще се справим с този вирус", каза Симидчиев.

Картончето, което се издава при поставяне на първата доза ваксина
Картончето, което се издава при поставяне на първата доза ваксина

Всички ваксини, които са регистрирани от съответните регулаторни агенции, имат ниво на качество, ефикасност и безопасност. Тоест, те са надеждни средства за ограничаване на пандемичния процес, категоричен беше пулмологът.

"Която и ваксина да излезе регистрирано на пазара, тя е ефикасна, безопасна и с достатъчна степен на сигурност. Поради това масовата ваксинация трябва да бъде наистина масова, за да можем да спрем пандемичния процес. Ако нямаме достатъчно много хора, които да имат имунитет, ние няма как да ограничим скоростта на този процес."

Още от "България"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени