Алексей Петров: Видяхме класически шпионаж, като по учебник

Той обясни още, че вижда в затвора задълго служителя от специалните служби, снимал секретната информация с телефона си

Алексей Петров
Алексей Петров Източник: NOVA

"България със своеобразната си роля на Балканите и в Черноморския регион и като член на Европейския съюз и НАТО императивно е обект на засилен разузнавателен интерес от Руската федерация. Това, което видяхме, е класически шпионаж като по учебник - с инструктажа, с групите и с резидента". Това коментира Алексей Петров в студиото на „Здравей, България” по NOVA. "Разузнаване срещу контраразузнаване е една от най-древните игри, а пък шпионажът е втората най-стара професия, като е също толкова почтена, колкото и първата", коментира Алексей Петров безпрецедентните арести у нас на руски шпиони.  "Това е класика в жанра. Така се взима тази информация, за да не се оставят следи. Няма никаква друга причина да си снимаш информацията по този начин, а не я взимаш през акаунта си. Защото не е за служебно ползване, а за предоставяне на някого на когото не трябва. В случая - в полза на друга държава", добави бившият съветник в ДАНС по времето на първата тройна коалиция.


Алексей Петров обясни още, че вижда в затвора задълго служителя от специалните служби, снимал секретната информация с телефона си. "Тук имаме хепи енд - победили са по-добрите. Иначе служителят снимаше с телефона си секретна информация, което е категорично доказателство, че е шпионирал. Снимайки с телефона си, той не оставя други следи. С тези действия аз виждам този човек в ареста и то задълго, защото става дума за професионалист, който е извършил голямо предателство", уточни Алексей Петров. Петров посочи отново, че България е най-значимата зона в Черноморския регион, на Балканите и на това се дължи разузнавателният интерес.

 

Той коментира и скорошните си срещи и размени на реплики с председатиля на "Републиканци за българия" Цветан Цветанов. "Трябва да ни интересуват не Вашингтон и Москва, а хора като Цветанов и Румен Петков, които са заемали висши държавни длъжности. И аз неслучайно задавам такива въпроси от време на време на г-н Цветанов", коментира той появата си в Своге, където попита бившия вътрешен министър публично защо го е набедил в разпространение на наркотици. "Аз поставям въпроси на г-н Цветанов, защото става дума за професионализъм и ценностна система. Смея да твърдя, че той спекулира с тези понятия. Когато той иска да управлява, трябва да каже какво е правилв предишното си битие, как се е появил в системата на МВР, аз смея да твърдя, че е случайно, откъде са се появили доходите и как са изписани тези пари на тъща му, за да се сдобие с шест апартамента", попита Алексей Петров.

 

Още от "България"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени