Американското посолство скочи на съветския зет Атанас Чобанов: Чухме твърдения, че наш разговор е записан без разрешение, възразяваме срещу това

Атанас Чобанов преди няколко дни разкри в пост в своя профил във фейсбук, че е записал лицето от посолството на ул. "Козяк" в София, което го е предупредило за заплахата срещу него

Американско посолство (посолство на САЩ) в София
Американско посолство (посолство на САЩ) в София Източник: Zonanews

"Преди няколко седмици Посолството на Съединените щати получи информация за възможна заплаха срещу две лица. В конкретния момент решихме, че сме длъжни да предупредим тези лица за тази информация. Посолството сподели тази информация и с българските власти. В предаденото предупреждение не се споменава конкретно лице или политическа партия и нямаме информация, която да предполага, че има връзка с конкретна политическа партия. Оттогава не сме получили повече информация за тази възможна заплаха. Чухме твърдения, че един от нашите разговори е записан без наше разрешение; посолството възразява срещу подобни практики". Това се казва в съобщение от американското посолство у нас, публикувано в БТА.

 

Припомняме, че през януари общинският съветник в София Борис Бонев и представящият се за журналист Атанас Чобанов обявиха, че са получили информация за заплаха за живота им. Двамата не конкретизираха откъде идва информацията, а само казаха, че от чужди служби. Съветският зет Атанас Чобанов, който се води главен редактор на разследващия сайт Bird.bg, тогава заяви: "В петък (9 януари, бел. ред.) в 12:05 получих обаждане от официално лице от чуждо правителство, че съм под непосредствена заплаха и те са длъжни по закон да ме уведомят. Заплахата е локална за България, но аз в момента съм в чужбина. Уведомих веднага българските служби, които бяха в неведение. До момента нямам никакво официално потвърждение, че нещо се предприема по този случай. За мен е ясно, че поръчката идва от първия ред в Народното събрание. Въпросът е какво прави новата власт, за да ни извади от позорното 111 място по медийна свобода", коментира Чобанов.

 

Преди него общинският съветник от "Спаси София" Борис Бонев съобщи в профила си във "Фейсбук", че е получил информация за непосредствена заплаха за живота му. "Вчера получих достоверна информация от българските служби за непосредствена заплаха за живота ми. Информацията е потвърдена и от чуждестранни партньорски служби. Вече съм дал подробни показания пред компетентните органи за потенциалните причини за заплахите, които най-вероятно се дължат на работата ми като общински съветник и на дейността на "Спаси София", написа Бонев.

 

Самият Атанас Чобанов преди няколко дни разкри в пост в своя профил във фейсбук, че е записал лицето от посолството на ул. "Козяк" в София, което го е предупредило за заплахата:
"Преди един месец по това време към обед ми се обади политически съветник от посолството на САЩ в София. Каза ми, че посолството има достоверна информация за неминуема заплаха от физическо посегателство срещу мен. Каза ми, че опасността идва от България. До момента нямам данни българската държава да е неутрализирала тази заплаха".

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени