"Амнести интернешънъл": През 2021 г. Бойко Рашков и Тошко Йорданов заплашваха медии и журналисти

Като критика е посочено и намаляването на финансирането на БНТ и СЕМ

Бойко Рашков
Бойко Рашков Източник: Vesti.bg

През 2021 година властите в България посегнаха на обществените медии. Това констатира правозащитната организация "Амнести интернешънъл" в годишния си доклад за състоянието на правата и свободите.

 

В раздела, който разглежда медийната свобода, е отбелязано, че състоянието на българските медии продължава да се влошава, а журналистите и независимите медии, които разследват престъпления и корупцията, се сблъскват със заплахи и клеветнически кампании, включително и от държавни служители.

 

Докладът на Амнести интернешънъл за България
Докладът на Амнести интернешънъл за България Източник: Амнести интернешънъл

В частта за медии са споменати смъртните заплахи, които получи Димитър Стоянов от "Биволъ" и заплахите за отрязване на крайници, които отправи към репортер на Нова телевизия настоящият председател на парламентарната комисия по култура и медии Тошко Йорданов.

 

Споменат е и вътрешният министър Бойко Рашков, който през май постави под съмнение журналистическата почтеност на двамата телевизионни водещи на bTV и предложи те да бъдат отстранени от постовете си. В доклада се подчертава, че не са последвали санкции за нито едно от изброените политически лица.

 

Като критика е посочено и намаляването на финансирането на БНТ и СЕМ.

 

Още от "България"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени