Ангел Кунчев: COVID-19 показа, че няма праг

Кунчев не изключи възможността локдаунът да бъде удължен, но не иска да се оставят хората с убеждението, че това ще се случи задължително

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев Източник: bTV

"Очакваме, ако не начало на понижаване на новите случаи, то поне стационарните". Това заяви пред bTV доц. Ангел Кунчев. "Тази инфекция показа, че няма праг", допълни той. Всичко е възможно. Няма смисъл предварително да натоварваме хората дали ще удължим тези 10 дни. Нека да видим тенденцията", отговори доц. Кунчев на въпрос дали е възможно мерките да бъдат удължени. "Каквито и мерки да се налагат, хората трябва да са убедени, че трябва да ги спазват", категоричен бе главният държавен здравен инспектор. И във фитнесите става заразяване, подчерта той и посочи, че заразата става там, където има струпване на хора и активност. Кунчев не изключи възможността локдаунът да бъде удължен, но не иска да се оставят хората с убеждението, че това ще се случи задължително. Ангел Кунчев не вижда връзка между затварянето и изборния процес.

 

"Натоварването върху болниците е голямо. Никой няма да оставим на улицата", успокои доц. Кунчев. Частта на преболедувалите и ваксинираните е твърде малка, за да окаже влияние върху пандемията, по думите му. Ангел Кунчев обясни високата смъртност в България със застаряващото население и тежкото му здравословно състояние. "В момента у нас няма южноафрикански или нигерийски щам, преобладава британският щам. Вирусът непрекъснато ще създава нови щамове и ние ще се опитваме да го догонваме", допълни той.

 

"Всяко струпване на хора е опасно – колкото повече контакти, толкова повече предаване на вируса. Пак идваме до това разпоредените мерки ли ни пазят, или нашето поведение на база на разпоредените мерки. Каквото и да разпореждаме, ако човек не е убеден, че е необходимо да се пази, ефектът ще е минимален", заяви Кунчев.

 

"Очакваме да постигнем - ако е начало на понижаването – да минем върха на тази вълна, то поне да има стациониране на новите случаи и да няма ново нарастване. Дали ще стигнем, няма как да пророкуваме. Ако успеем да го постигнем, може да минем и само от този период от 10 дни. Праг тази инфекция показа, че няма. Преди говорехме за до 60, до 120 и над 120 на 100 000 средна заболяемост. Сега говорим за над 500, за над 800 на 100 000. Прагове няма, важна е тенденцията – дали още се катерим нагоре, или сме достигнали пика на вълната и да започне нормализиране. За 10 дни ще се види тенденцията. След 10 дни няма да кажем, че сме приключили с COVID, но ако успеем да кажем, че започва постепенно нормализиране, това ще е добре", допълни той.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени