Антиваксъри ли са заселилите се у нас германци

Германци, които са против COVID мерките и ваксините, масово се заселват в България, написа "Шпигел"

Германски антиваксъри се заселват в България
Германски антиваксъри се заселват в България Източник: NOVA

Германци, които са против COVID мерките и ваксините, масово се заселват в България. С такъв материал излезе списание "Шпигел" преди дни. Според публикацията черноморският град Ахелой е предпочитан, тъй като там никой не спазвал мерки.

NOVA проверяв дали е така.

 

Противници на ваксините и на COVID мерките откриват в България място, на което могат да си върнат частично ограбената свобода, разказва германското списание в обширен материал преди седмица.  Изданието посочва град Ахелой като притегателна точка за германски противници на ваксините. Според автора на материала германските граждани живеели в конкретен затворен комплекс. От две години там живее и Димитър, който също е прочел статията.

 

"Няма такова нещо, то има и чехи тук има и поляци, има и руснаци и украинци", заявява Димитър Горанов.

Белгиецът Ханс Бекман живее у нас от две години. Мъжът познава няколко заселили се в България германски граждани. Казва, че все повече чужденци избират страната ни, а причината била по-евтиният живот.

 

"Тук не са много, в Поморие са повече. В Поморие живеят около 30-40 човека. Хората, които знам от Поморие, имат там къщи и всяка седмица се срещат помежду си. Много германци живеят в Каварна", обяснява Ханс Бекман. Самият той се е ваксинирал наскоро в "Слънчев бряг".

 

"Ако отидете сега до магазина те ще попитат за документа, но никой не пита за паспорт. Като те видят два пъти и после те пускат свободно", обяснява Ханс Бекман. Той не крие, че според него, COVID мерките в България са занижени. 

 

"Това е проблемът в Централна Европа, където не е така лесно. Например ето сега за Коледа там не е позволено да се събират повече от двама души", обяснява Ханс Бекман. Според "Шпигел" живеещите у нас германци се събирали на традиционен брънч в ресторант край морето.

 

"Не, не са антиваксъри, повечето са с ваксини, другите са със сертификат за антитела", заявява Гергана Тодорова - служител в ресторант. Тя е категорична, че още от вратата посетителите на ресторанта показват сертификатите си.

Статията е повод за дискусии в Ахелой. Жителите на града обаче не вярват в нейната достоверност и се надяват туризмът и икономиката у нас да се подобрят.

 

"Ние сме възрастни хора и никъде не ходим, по-младите пазаруват, а ние стоим вкъщи, защото не сме ваксинирани", признава Мария Михова, жител на Ахелой.  

В края на материала си списанието допълва, че България е рекордьор по смъртни случаи от коронавирус в цяла Европа.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени