АПИ предупреждава шофьорите: Тръгвайте на път с автомобили, подготвени за зимни условия

Обявен е жълт предупредителен код за опасно време в Южна България и оранжев предупредителен код за Северна и Югоизточна България

На много места дъждът преминава в сняг
На много места дъждът преминава в сняг Източник: Zonanews

Сняг валя тази нощ на прохода "Петрохан". Пътищата са чисти. Снежна покривка на пътя не се е задържала, предаде БНР. Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, предупредиха от Агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ) заради прогнозите за обилни валежи и вятър. Областното пътно управление  в Монтана има готовност да предприеме необходимите действия за обработка на настилките във високопланинската част на региона и прохода "Петрохан".

 

Агенция пътна инфраструктура - АПИ
Агенция пътна инфраструктура - АПИ Източник: Zonanews

За събота е обявен жълт предупредителен код за опасно време в Южна България и оранжев предупредителен код за Северна и Югоизточна България. Прогнозите са за значителни количества дъжд и силен вятър. Очаква се понижение на температурите. Ще има условия за виелици и заледявания, отбелязаха от пътната агенция. От АПИ призоваха водачите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция, да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника, напомниха от агенцията. В Смолянска област през цялата нощ продължиха валежи от дъжд.

 

Очакват ни валежи от дъжд, в планините - сняг
Очакват ни валежи от дъжд, в планините - сняг Източник: Zonanews

По данни на Областното пътно управление около 3-4 часа тази сутрин валежите са преминали в мокър сняг на проходите "Рожен", "Пампорово", "Превала" и на връх Перелик. Въпреки това пътната обстановка е спокойна, но шофьорите трябва да бъдат внимателни. Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) предприе превантивни действия във връзка с очакваната динамична метеорологична прогноза в страната.

 

До областните управители бяха изпратени указания за предприемане на допълнителни мерки във връзка с очаквани силни ветрове и валежи. От дирекцията съобщиха, че в Националния оперативен център е постъпила информация за метеорологичната обстановка, според която предстоят силни ветрове и валежи. Обявен е оранжев код за силен северозападен вятър със скорост 10 - 15 м/секунда.

 

Очакванията са в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Сливен, Софийска, Перник, Търговище поривите да достигнат до 25-30 м/секунда. Валежи от дъжд с количества 15-35 л/кв. м се очакват в областите Добрич, Варна и Бургас. Според хидрологичната прогноза на НИМХ-МОСВ през следващите 48 часа това може да доведе до повишаване на речните нива в Дунавски, Черноморски, Източнобеломорски и Западнобеломорски басейни.

 

Допълнителни инструкции са дадени и на регионалните дирекции "Пожарна безопасност и защита на населението" за повишаване на готовността при възникване на извънредни ситуации. За прогнозите са уведомени и директорите на полицейските управления в областите с оранжев код. Жълт и оранжев код за силен вятър, за значителни валежи и за първи сняг обяви за събота (18 ноевмрви) Националният институт по метеорология и хидрология.

Още от "България"

МС опроверга твърденията, че НАТО готви голям конфликт в Черно море и Варна за база

Руската пропаганда неслучайно насочва вниманието именно към Варна. Това е градът, който Москва двукратно бомбардира през Първата световна война, с цената на редица жертви

Прочетете повече прочетете повече

Продължава работата по изграждането на парка в ж.к. "Младост" във Враца

С осигурените от бюджета средства в размер на над 700 000 лв. се предвижда облагородяване на пространството, изграждане на нова алейна мрежа и подходящо парково осветление, озеленяване, фитнес на открито и поливна система

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени