"Артекс" излиза на протест заради "Златен век"

Върховният административен съд (ВАС) ce пpoизнece окончателно зa строителството на небостъргача "Златен век", ĸaтo peши, чe тo може да продължи

Сградата "Златен век" на "Артекс"
Сградата "Златен век" на "Артекс" Източник: You Tube
Строителната компания "Артекс Инженеринг" излиза на протест днес пред сградата на Министерство на регионалното развитие и благоустройство заради сградата "Златен век". В писмо изпратено до медиите от компанията съобщават, че институциите отново се готвят да спрат строежа, но и предупреждават, че този път компанията ще потърси правата си по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Преди седмици стана ясно, че ДНСК отново ще проверя сградата, а в скорошно интервю служебният ресорен министър Комитова заяви, че по казуса ще има окончателно решение и че около 10 юристи анализират документите за спорното разрешително на сградата. Кметът на "Лозенец" пък сезира и Главния прокурор Иван Гешев.
 
Новият началник на ДНСК арх. Влади Калинов многократно в интервюта изрази притеснение именно, че ако строителството на сградата отново бъде спряно, компанията може да осъди страната ни за стотици милиони и заради това действията на институциите трябва да са добре обмислени. "Нашият протест не е политически, ние не искаме оставки и не се вълнуваме от едно или друго персонално назначение. Протестираме, защото настояваме да се спази законът и да се уважи решението на съда! Защото искаме да построим сградата "Златен век", за която имаме валидно разрешение за строеж! Защото се надяваме, че все още не е късно компетентните органи да преосмислят позицията си и да вземат мъдро, правилно и отговорно решение по случая! Защото искаме стабилна и предсказуема бизнес среда, основана на принципите на правовата държава", пишат в писмото си от "Артекс Инженеринг", според които разрешението за строителство е валидно до ноември 2022 г.
 
Припомня, че Върховният административен съд (ВАС) ce пpoизнece окончателно зa строителството на небостъргача "Златен век", ĸaтo peши, чe тo може да продължи. Съдът остави в сила решението на Административен съд–София град от 6 ноември 2020 г., с което се отменя решението на ДНСК за спиране на строителството на 34-етажната сграда. След решението на съда, бившият началник на ДНСК арх. Несторов подаде оставка. B интepвю зa БHP apx. Kaлинoв ĸoмeнтиpa, чe cлучаят със "Златен век" е уникален и заплетен. Той се влачи още от 1996 г., защото още тогава е бил създаден устройствен план, който предвижда изграждането на сграда с височина 108 м. на точно това място. Той влиза в сила две години по-късно, въпреки че е бил оспорван. Според Калинов основният проблем при "Златен век“ е промяната в Закона за устройството на територията от 2017 г., с която се удължава срокът на действие на разрешенията за строеж на всички обекти от тази категория. "Допусната е много тежка грешка, а именно, че не се коментира какво се случва с вече започнатите строителни обекти“, казва Калинов. Това според него дава възможност на всички заинтересовани или засегнати страни да правят различни тълкувания. Има диаметрално противоположни мнения на експертите, допълни арх. Калинов.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени