Асим Адемов: Успяхме да постигнем увеличаване на средствата с 2.2 млрд. евро допълнително към програмата "Еразъм+"

За да сме в крак с времето, да сме конкурентноспособни с пазара на труда, е нужно вече ние да продължим да се обучаваме не само до гимназиалната или университетската скамейка, а през целия живот, каза евродепутатът от ПП ГЕРБ/ЕНП Есим Адемов

Асим Адемов
Асим Адемов Източник: Asim-ademov.eu

Можем да кажем, че България е една от страните, които се справиха най-добре със започването и въвеждането на онлайн обучението. Специално за програмата "Еразъм+", мога да кажа, че тя е най-успешната програма в ЕС. Затова и в нашата комисия по култура и образование, до последно настоявахме да се увеличи трикратно бюджетът на тази програма за следващия програмен период. За съжаление увеличението няма да е толкова голямо. Причините са няколко – кризата, Брекзит, намаляването на бюджета на ЕС. Все пак това ще е една от малкото програми с увеличение на средствата за образование и култура.

Като част от европейското пространство за образование, Комисията предоставя 2,2 млрд. евро допълнително финансиране към програмата "Еразъм+". А България е една от страните-членки, които се справиха най-добре с въвеждането на дистанционната форма на обучение в училищата и университетите.

Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов, член на Комисията по образование и култура в Европейския парламент:

"Образованието е изключително важна тема, защото образованието е основният инструмент за развитие на всеки индивид, а доброто образование е в основата на развитието на всяко едно проспериращо общество. Колкото повече образовани младежи има в една демокрация, толкова самата демокрация ще бъде по-стабилна. За да сме в крак с времето, да сме конкурентноспособни с пазара на труда, е нужно вече ние да продължим да се обучаваме не само до гимназиалната или университетската скамейка, а през целия живот. Онлайн образованието даде едни по-широки възможности за реализирането на тази идея. Можем да кажем, че България е една от страните, които се справиха най-добре със започването и въвеждането на онлайн обучението. Специално за програмата "Еразъм+", мога да кажа, че тя е най-успешната програма в ЕС. Затова и в нашата комисия по култура и образование, до последно настоявахме да се увеличи трикратно бюджетът на тази програма за следващия програмен период. За съжаление увеличението няма да е толкова голямо. Причините са няколко – кризата, Брекзит, намаляването на бюджета на ЕС. Все пак това ще е една от малкото програми с увеличение на средствата за образование и култура".

Асим Адемов посочи, че от 1 януари на разположение е един безпрецедентен финансов пакет от мерки за възстановяване на ЕС:

"Ние от нашата комисия настоявахме тези средства да достигнат и до секторите на образованието, науката, културата, медиите, младежта и спорта. Става дума за всички програми като "Хоризонт Европа", "Еразъм+", "Творческа Европа", "Европейски корпус за солидарност". На комисия гласувахме временната сделка по програма "Еразъм +" в периода 2021-2027 година, успяхме да постигнем увеличаване на средствата, с допълнителни 2,2 млрд. евро. Това ще помогне на много младежи от всички страни-членки да продължат да общуват помежду си, да се укрепва европейската солидарност засега предимно онлайн. Надяваме се, когато ситуацията с пандемията се успокои и се преборим с Covid-19, ще започне и физическото присъствие, с обмяна на ученици, студенти и преподаватели".

Ще има повече средства и ще има достатъчно възможности за включване на много повече участници, допълни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Още от "България"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени