Астрономическото лято дойде, идва слънце и жега

Дневните температури ще са в широк интервал, от 25 - 28 градуса в източните райони до 30 - 33 градуса на запад

Времето
Времето Източник: Zonanews

Астрономическото лято започна у нас в 06:32 ч., съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Това е денят и на лятното слънцестоене - най-дългият ден в годината, който ще продължи 15 часа и 19 минути. През лятото на територията на по-голямата част от България най-високите средни дневни температури са през юли, а по Черноморието и в планините - през август.

 

Летният сезон започва с лятното слънцестоене - около 21 юни в Северното полукълбо и около 22 декември в Южното полукълбо, и завършва с есенното равноденствие - около 23 септември в Северното полукълбо и около 22 март в Южното полукълбо. Преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, главно в Източна България и планинските райони, ще превали краткотраен дъжд, а на места и ще прегърми. Ще има условия и за градушки. Времето ще остане почти тихо.

 

Дневните температури ще се повишат, но максималните ще са в широк интервал, от 25 - 28 градуса в източните райони до 30 - 33 градуса на запад. Атмосферното налягане ще се понижава и ще е по-ниско от средното за месеца. Във вторник и сряда времето ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони ще превали слаб краткотраен дъжд. Вятърът ще е слаб от север. Затоплянето ще продължи, максималните температури в сряда ще са между 31 и 36 градуса, по-ниски ще останат по морския бряг.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени