Атанас Атанасов освети данни за корупция в кръга на Радев - митичният Глеб Мишин осигурявал схема за даване на българско гражданство, срещу пари за президентството

Намесена е и ДАНС

Атанас Атанасов, ПП-ДБ
Атанас Атанасов, ПП-ДБ Източник: Zonanews

Президентът търся конфронтация с Народното събрание и политическите сили там. Когато ние отидохме да получим мандата, президентът ни каза, че се надява да му върнем папката празна, припомни лидерът на ДСБ Атанас Атанасов по БНТ. Откакто съществува това Народно събрание президентът не е казал и една добра дума за управлението, посочи лидерът на ДСБ. Около президентството се създава проект, който да проходи на европейските избори, предположи той.

 

"Службите за сигурност изпълняват това, което им се разпорежда от президентството. И това вече е проблемът - че се прикриват определени обстоятелства, които са свързани с действия от хора, близки до президента. Службите за сигурност трябва да изпълняват годишен план за сигурността в страната. Тези планове трябва да бъдат докладвани и утвърждавани от премиера. Правителството трябва да е това, което трябва да предложи хората, които да оглавяват и ръководят тези служби. Ние трябва да осигурим условия това да се случи", каза още Атанасов.

 

"Има няколко фрапиращи случаи, които достигнаха и до мен като информация, които показват, че в сектора за сигурност освен всичко друго, се прикриват казуси, които засягат директно националната ни сигурност", продължи Атанасов. "Ето, например, има една преписка в СГП № 208/69 от 2023 г., която е била прекратена от прокурор Николова, - данните вътре са фрапиращи, има пробив в националната сигурност през ДАР, и поради тази причина е възложена проверка чрез ДАНС, което е контраразузнаването, и там всичко са замазали и са прикрили. Става въпрос за изтичане на класифицирана информация и за осветяване на служители на разузнаването, което е много тежък провал. Изтичането на тази информация винаги има риск да бъде прихваната от чужди разузнавателни служби", подчерта бъдещият председател на НС.

 

ДАНС е замел всичко това, извършили са повърхностна проверка, и всичко е отишло под чергата, допълни депутатът от ПП-ДБ. И препоръча прокуратурата да възобнови разследването по този казус, като установи освен изтичането на класифицираната информация, и длъжностните престъпления, които са извършени за прикриването на този казус.

 

"Смятате ли, че това е станало без знанието на хора от президентството", попита риторично Атанасов. "Не знам какво прави г-н Сарафов, но като бивш прокурор знам, че работата на прокуратурата не е да дава интервюта, а да води дела", посочи той.

 

"Има тежко напрежение по линията за даване на българско гражданство - тук има някакъв митичен човек, който се занимава с това, казва се Глеб Мишин, който е по рождение украинец, но май е руснак. Той осигурява цяла кавалкада от хора от руски произход, които получават българско гражданство. Има офис в Москва, в който се набират желаещи, които искат да станат български граждани, подават документите, пращат му ги по куриерска фирма, и той ги подава в Министерството на правосъдието, и те стават български граждани. Това е конкретен случай, ето го човека, ДАНС е сезирана по този случай, има конкретни данни за раздавани пари и кой колко получава. Въпросът е в друго: на мен ми казват, че няколко пъти сезират ДАНС за безобразието, което извършват техни служители, защото основната дейност по проверка на автентичността на документите за гражданство е на ДАНС, а оттам казват: ние имаме оперативен интерес, не се месете., Е да, но нали Русия ни обяви за вражеска държава, трябва да сме изключително бдителни за това какви хора влизат в страната. Твърди се, че с фалшиви документи си вадят гражданство. Това е специфичен канал за инфилтриране на хора от разузнавателните служби на Русия в Европа. А ние претендираме за членство в Шенген", разкри Атанасов.

 

"Твърди се още, че пари, получени по този канал, отиват директно в президентството. Има данни за това, че по време на служебните правителства от различни сектори са събирани пари, които хора, които хора са ги давали, твърдят, че са отивали в президентството", каза още депутатът от ПП - ДБ. Прокуратурата да разчепка всички случаи и да се разбере има ли "път на Копринката", призова съпредседателят на ДБ.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени