Атанас Пеканов: Няма да се стигне до забавяне на влизането ни в еврозоната

Като лични приоритети, които трябва да се засилят в Плана за възстановяване и устойчивост, той посочи науката и образованието

Атанас Пеканов
Атанас Пеканов Източник: МС

Най-голямата чест е да служиш на родината. Приех поканата да стана вицепремиер, защото съм работил на академично ниво и се занимавам точно с тези теми евентуален фискален съюз, евро и т.н. Важно е младите хора да бъдат представени, затова реших  да стана част от служебния кабинет. Това заяви служебният вицепремиер по управлението на европейски средства Атанас Пеканов в предаването "Тази сутрин" по bTV.

 

В стратегическия съвет той информира Румен Радев по теми като еврозоната. Винаги е труден преходът между академичната сфера и политиката според Пеканов. "Има доста коментари, по които работим. Планът (за възстановяване и устойчивост, бел. ред.) е под формата на чернова. Има критики по въпроси като енергетиката – че нямаме амбиция към извършването на зеления преход, в социалната сфера, както и в няколко по-малки сфери", каза вицепремиерът.

 

Под думите му е важно обвързването на парите с реформите в ЕС: "Някои икономисти смятат, че ЕС не трябва да дава пари за реформи, а те да се случват така или иначе. В плана е заложено точно това. Важно е да изпълним критериите, които сме заложили сега. В него има 12 компонентна. Заложени са реформи във висшето образование. Общо има 36 реформи".

 

Като лични приоритети, които трябва да се засилят в плана, той посочи науката и образованието. Трябва да се гарантира, че преходът към цифровизация ще достигне до българските ученици. Като друг свой приоритет посочи икономиката.

"Ние се надяваме в рамките на нашия мандат да бъде подаден планът. Доста сложно решение. В момента, в който го подадем, има възможност да получим 13% от 12,6 млрд.", каза Пеканов.

 

Той коментира, че планът адресира дългосрочните последици от пандемията и не може да бъде таргетиран конкретен засегнат сектор като туристическия. "Еврозоната е важна. Все още не сме достигнали до приемане на еврото, но следващата стъпка е да влезем в еврозоната. Това е нормална стъпка и трябва да се случи в следващите години", категоричен беше вицепремиерът.

 

Според него сега сме в нова фаза от пандемията и трябва да се предприемат нови мерки за стимулиране на икономиката: "Важно е да се помогне на засегнатите бизнеси, а на другите не. Средствата трябва да достигнат до онези фирми, които до вчера са работили добре, но днес не могат заради кризата".

Още от "България"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени