Атанасова и Белазелков положиха клетва в КС, Радев не присъства

Церемонията беше проведена в присъствието на председателя на Народното събрание, председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков-1
Десислава Атанасова и Борислав Белазелков-1 Източник: БТА

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва като конституционни съдии. След като произнесоха клетвата, двамата разписаха клетвените листа. Президентът Румен Радев не присъства на клетвата в Конституционния съд (КС).

 

"Неприемливо е думите да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите. Полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно", гласи позицията на държавния глава.

 

Атанасова и Белазелков положиха клетва като конституционни съдии точно седмица след като бяха избрани от Народното събрание с гласовете на депутатите от т.нар. конституционно мнозинство.

 

Церемонията беше проведена в присъствието на председателя на Народното събрание, председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

 

Трябваше на нея да присъства и Румен Радев, но това не се случи. Отсъствието на някои от официалните гости не може да попречи на встъпването на двамата, тъй като според Закона за Конституционния съд, новите конституционни съдии полагат клетва пред състава на съда.

 

След избора на Атанасова и Белазелков президентът сезира Конституционния съд с искане за обявяване за противоконституционност на решенията на Народното събрание за избор на конституционни съдии.

Още от "България"

Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени