Българите в Украйна гневни на Копейкин: Грубо се намесва във вътрешните работи на Украйна, подкрепя сепаратизма и руската военна агресия

По думите на Петър Добрев от българското село в Украйна Островное, местни дейци не говорят за такива нещ

Костадин Костадинов
Костадин Костадинов Източник: Zonanews

Поредно отворено писмо до българския парламент беше изпратено от българската общност в Украйна. Този път причина станаха изказванията на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, в които той се обявява за автономия на българите в Южна Бесарабия. 

 

"Това е груба намеса във вътрешните работи на държавата Украйна, подкрепа за сепаратизъм и руската военна агресия срещу Украйна", пише в писмото на украинските българи. Украинските българи са категорични, че искания за автономия от тяхната общност няма - поне не и сериозни.

 

Отвореното писмо на българите в Украйна
Отвореното писмо на българите в Украйна Източник: Скрийншот/hvylya.net
Отвореното писмо на българите в Украйна
Отвореното писмо на българите в Украйна Източник: Скрийншот/hvylya.net


По думите на Петър Добрев от българското село в Украйна Островное, местни дейци не говорят за такива неща. "Ако има хора, които мислят за автономия и я искат, това са може би 1 процент или по-малко", казва Добрев пред "Дойче веле". 

Даниел Бенатов е украински българин, преподавател е в Киевския университет. Той смята, че посланията на Костадинов са подвеждащи и манипулативни. "Искат да покажат, че тук, в Украйна, малцинствата са по някакъв начин потискани, но това не е така", заявява той.


По думите на Бенатов българите в Украйна имат културна автономия - никой не ги притиска и имат възможност за развитие, пише Мина Киркова от "Дойче веле". Важно е да се отбележи и това, че украинци и българи имат добри отношения помежду си, коментира още университетският преподавател. "Българските села са големи, всяко село има културен дом и читалище, имат своите фолклорни колективи и така нататък", доавя той.

 

Благодарение на реформа в образователния процес на Украйна пък децата от националните малцинства могат да изучават всички дисциплини в училище на своя роден език. Това важи и за българите. "Ние живеем в свободна страна, демократична, където всеки може да предложи идеи и те да се обсъдят", коментира призивите за автономия Петър Добрев. "Но това трябва да се направи от украинските граждани и трябва да се направи само след края на войната".

И двамата украински българи са единодушни, че ситуацията, в която се намира Украйна в момента е особено сложна и не е времето за подобни дискусии. "Който днес говори за автономия, той подклажда огъня на войната", коментира Добрев.


По думите на университетския преподавател Даниел Бенатов изказванията на Костадин Костадинов са форма на пропаганда и то такава, която Русия използва не за пръв път. Бенатов отбелязва и случая с унгарското малцинство в Украйна, за което Виктор Орбан още през 2014 година изисква да получат автономия. Унгарското малцинство обаче е в съвсем различна позиция от българското, обяснява Бенатов. В Закарпатието, където е концентрирана етническата група, повечето хора говорят единствено унгарски, което усложнява живота им в Украйна, казва университетският преподавател.


Речта, в която Орбан призовава за автономност на унгарското малцинство в Украйна, унгарският лидер прави само няколко седмици след като Русия анексира Крим в разрез с международното право. Тогава Виктор Орбан беше ракритикуван, че се включва в наратива на Москва, която подклажда сепаратизма в Украйна. По думите на украинския българин Петър Добрев, исканията на лидера на "Възраждане" за автономия на българите в Украйна също са призив за сепаратизъм.

"Още по-смущаващи са заплахите на лидера на партия "Възраждане" за изселване на украински бежанци от територията на България", пише още в писмото на украинските българи до Народното събрание в София. Българските държавници трябва да са заинтересовани от това украинските бежанци в страната да се интегрират и да живеят в България, коментира Добрев пред ДВ. Според Бенатов пък това е просто още един опит да се подклажда ненавист към украинците.


Петър Добрев пък смята, че за България всъщност е изгодно бежанците от Украйна да се настанят трайно в страната. "Това има много плюсове за България - първо икономически, защото тези хора инвестират парите си там, не живеят само с помощите, които им дава българската държава. Също решават до някаква степен и демографския проблем - много хора от украинските бежанци мислят и след войната да останат в България", казва Добрев пред "Дойче веле".


Освен всичко друго "сред десетките хиляди бежанци от Украйна, които в момента са в България, има хиляди и хиляди украински граждани от български етнически произход", продължава отвореното писмо на украинските българи.

И двамата украински българи призовават всеки в България, който иска да помогне на своите сънародници в Украйна, да се обърне директно към тях. "Ако някой в България чете, че украинските българи имат някакви проблеми в Украйна и иска да им помогне, той може директно да се свърже с тях. Ако хората мислят, че сънародниците им се нуждаят от подкрепа, спокойно могат да проверят лично как е там да им помогнат директно от България", казва Даниел Бенатов.


В никакъв случай обаче не бива България да се намесва във вътрешните работи на Украйна, категорични са украинските българи. "Господин Костадинов, ако е държавник, не трябва да говори такива неща. Защото в България също има малцинства, които живеят компактно на територията. Сега ако друга държава се намеси и говори такива неща, как ще реагира България и лично господин Костадинов?", пита Петър Добрев.

Още от "България"

Община Мездра кани жителите и гостите на гр. Мездра на официалното откриване на 50-ите юбилейни Празници на културата "М

В музикалния спектакъл "Дихание" участват популярния български поп и оперен певец Орлин Горанов, солисти и Симфоничния оркестър на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" - Велико Търново

Прочетете повече прочетете повече

Министърът на културата маестро Найден Тодоров и Националният оркестър направиха нови записи на химните на Република Бъл

Основа на музиката и текста на химна на Република България е песента "Горда Стара планина", написана от Цветан Радославов през 1885 г.

Прочетете повече прочетете повече

Златните момичета на България Стилияна Николова и Боряна Калейн с нов триумф в Баку

Стилияна Николова игра само един финал и взе златото на бухалки, Боряна Калейн спечели злато на топка и лента и сребърен медал на обръч във финалите на отделните уреди

Прочетете повече прочетете повече

Вътрешното удовлетворение от добрите дела е отблясък на пасхалната радост, каза митрополит Йоан

Когато човек сам се бори със злото, надявайки се само на себе си, то победата се оказва непосилна, каза още владиката. Той допълни, че ако човекът обаче призове Божията помощ, то ще излезе от тази битка победител

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени