България е проучвала възможности за придобиване на дронове "Байрактар"

Покупка на дронове е в плановете на военните за модернизация до 2026 г. Той е оценен с възможен бюджет между 500 и 999 милиона лева

Байрактар ТБ2
Байрактар ТБ2 Източник: Twitter

България е проучвала възможности за придобиване на дронове "Байрактар". Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, цитиран от БНР. Турските дронове бяха предоставени на Украйна след началото на войната с Русия.

 

Служебният министър на обраната Димитър Стоянов и уточни, че с турската страна е имало само среща. "Направихме среща със СЕО-то на "Байрактар". Предложиха ни информация, сътрудничество и коопериране, включително с български фирми, но е прекалено рано да говорим за този проект".

 

Ясни са фирмите, с които може да се говори, каза Стоянов. И определи като водеща страна САЩ. Проектът е в етап проучване на пазара уточни министърът на отбраната.

 

Покупка на дронове е в плановете на военните за модернизация до 2026 г. Той е оценен с възможен бюджет между 500 и 999 милиона лева.

 

До края на годината ще бъде изпратено запитване за оферти (RFP) до договора за доставка на 3D радари за армията. Офертата ще получат американски и европейски фирми, каза Димитър Стоянов, сред които е и "Локхийд Мартин".

 

Проектът за радарите е свързан и с идването на новите изтребители Ф-16. Бюджетът за радарите е между 100 и 500 милиона лева. 

Още от "България"

Младен Маринов: Управлението на "Просто Подмяната" и лицето Бойко Рашков ни спряха за Шенген

Лицето Рашков удобно се крие, докато съратниците му от Просто Подмяната се упражняват в говоренето на откровени глупости, пише бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС

Прочетете повече прочетете повече

Служители на МВнР започват стачни действия с искане за увеличение на заплатите

На брифинг в МВнР в четвъртък зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев заяви, че външният министър Николай Милков е изготвил доклад с предложение за 30 % увеличение на заплатите на служителите в дипломатическата служба

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени