България и САЩ запазват стратегическия диалог в сферата на сигурността и отбраната

Те са разгледали обстановката в и около Украйна, предизвикателствата пред сигурността в региона на Черно море и Южен Кавказ

Министърът на отбраната Георги Панайотов и генерал Тод Уолтърс
Министърът на отбраната Георги Панайотов и генерал Тод Уолтърс Източник: МО

Министърът на отбраната Георги Панайотов се срещна с командващия на Европейското командване на САЩ и Върховен главнокомандващ на съюзните сили на НАТО в Европа генерал Тод Уолтърс, информират от Министерството на отбраната.

 

Двете страни отбелязаха високото ниво на Стратегическия диалог в сферата на сигурността и отбраната.

Обсъдени са редица въпроси, свързани със състоянието на двустранното сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ, модернизацията на българските въоръжени сили и обстановката на сигурност в Европа и региона.

 

Министър Панайотов и генерал Уолтърс са разгледали актуалното развитие на обстановката в и около Украйна, предизвикателствата пред сигурността в региона на Черно море и Южен Кавказ, включително напрежението, предизвикано от мигрантския натиск на полската граница.

 

От българска страна е изказана и благодарност за подкрепата на правителството на САЩ по отношение на процеса на модернизация на българските Въоръжени сили, както и за повишаването на тяхната оперативна съвместимост, се казва в прессъобщението.

 

Генерал Уолтърс е на посещение у нас във връзка с участието му в Годишната среща на началниците на отбраната на държавите от Централна Европа, която се провежда в София на 17 и 18 ноември 2021 година.

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени