България и САЩ запазват стратегическия диалог в сферата на сигурността и отбраната

Те са разгледали обстановката в и около Украйна, предизвикателствата пред сигурността в региона на Черно море и Южен Кавказ

Министърът на отбраната Георги Панайотов и генерал Тод Уолтърс
Министърът на отбраната Георги Панайотов и генерал Тод Уолтърс Източник: МО

Министърът на отбраната Георги Панайотов се срещна с командващия на Европейското командване на САЩ и Върховен главнокомандващ на съюзните сили на НАТО в Европа генерал Тод Уолтърс, информират от Министерството на отбраната.

 

Двете страни отбелязаха високото ниво на Стратегическия диалог в сферата на сигурността и отбраната.

Обсъдени са редица въпроси, свързани със състоянието на двустранното сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ, модернизацията на българските въоръжени сили и обстановката на сигурност в Европа и региона.

 

Министър Панайотов и генерал Уолтърс са разгледали актуалното развитие на обстановката в и около Украйна, предизвикателствата пред сигурността в региона на Черно море и Южен Кавказ, включително напрежението, предизвикано от мигрантския натиск на полската граница.

 

От българска страна е изказана и благодарност за подкрепата на правителството на САЩ по отношение на процеса на модернизация на българските Въоръжени сили, както и за повишаването на тяхната оперативна съвместимост, се казва в прессъобщението.

 

Генерал Уолтърс е на посещение у нас във връзка с участието му в Годишната среща на началниците на отбраната на държавите от Централна Европа, която се провежда в София на 17 и 18 ноември 2021 година.

 

Още от "България"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени