България и Северна Македония отбелязват в напрегната обстановка 151 години от рождението на Гоце Делчев

Очаква се много хора от страната ни да пътуват към Скопие

Северна Македония
Северна Македония Източник: Интернет

 България и Република Северна Македония (РСМ) ще отбележат днес 151 години от рождението на Гоце Делчев - голям български революционер и идеолог на борбите за освобождението на Македония и Одринско от османско владичество.

 

Очаква се много хора от страната ни да пътуват към Скопие - независимо от изострения тон между властите в двете държави и нарастващия език на омразата в югозападната ни съседка.

 

България няма да изпрати официална делегация в Скопие. Само министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев ще бъде там и ще се поклони пред гроба на Гоце Делчев, който се намира в църквата "Свети Спас".

 

Заради криминалните прояви към българските културни клубове в югозападната ни съседка през последните месеци и зачестилите нападения срещу българи от Република Северна Македония, властите там са предприели изключителни мерки за сигурност и недопускане на провокации, както от страна на крайно настроени македонски граждани, така и от български граждани, които ще отидат да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев.

 

Изостреният напоследък език на омразата към България, провокиран и поощряван от опозиционни партии в РСМ, както и случаят с жестоко пребития секретар на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков, доведе и до остри реплики между властите в двете съседни държави.

 

Заканите за блокиране на граничните пунктове, за да не бъдат допускани хора от България да отидат в Скопие на 4 февруари, провокираха спешна среща между вътрешните министри на двете държави, която се проведе в началото на седмицата в македонската столица.

 

Ежедневно между службите се обменя информация с цел да се предотвратят опити за провокация и от двете страни, увери министър Демерджиев.

Въпреки това напрежението по линията София-Скопие остава високо.

Още от "България"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени