България избира: Кой ще ни управлява

31 формации - 8 коалиции и 23 партии ще се борят за доверието на гражданите на днешния вот

Парламентарни избори 2021
Парламентарни избори 2021 Източник: БНТ

Днес се провеждат редовните парламентарни избори. След гласуването ще бъде сформирано новото 45-о Народно събрание и ще бъде предложено ново правителство. Днешният вот ще е по-особен, защото се провежда в условия на пандемия. Заради COVID-19 се наложи ваксинация на членовете на изборните секции. Бе разрешено и гласуването на карантинираните българи с мобилна урна. В цялата страна ще има засилени мерки за сигурност. Ще се следи за носенето на маски. Всички участници в изборния процес ще бъдат снабдени с предпазни маски и дезинфектанти.

 

Бюлетина или машина:

Освен с традиционната хартиена бюлетина, ще има възможност и за гласуване с машина, изборът от който ще бъде реален. В 9390 секции ще има поставени машини за гласуване. Списъкът на тези секции вижте тук, а как се гласува със самата машина тук. Изборният ден започва в 7 ч. и ще приключи в 20 ч. Може да бъде удължен с час, ако пред изборното помещение има все още негласували избиратели.

 

Къде да гласувам?

Къде трябва да гласувате, може да проверите на страницата на ГД "ГРАО" по ЕГН или по адрес. Справка направете тук.

Можете да изпратите sms на единен номер 18429 и за трите мобилни оператора (А1, Теленор и Виваком). Цената на SMS e 25 стотинки без ДДС. В текста на SMS се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за въведения ЕГН. Или да позвъните на 0800 1 4726 (по-лесно се запомня като 0800 1 GRAO), който е безплатен за цялата страна.

 

Кой участва на изборите:

31 формации - 8 коалиции и 23 партии ще се борят за доверието на гражданите на днешния вот.

Преди да отидете до изборната секция, най-вероятно ще сте взели решение коя партия или коалиция да подкрепите. На входа ще има списък и с кандидат-депутатите, излъчени за съотвения многомандатен избирателен район (МИР). Предварително се запознайте и с номера на формацията, за която ще гласуване. 

 

Как се гласува:

Когато влезете в секция, трябва да предоставите личната си карта. Вашето име ще бъде открито в избирателните списъци. След като ви бъде подадена бюлетината, ще влезете в т. нар. "тъмна стаичка". Или ако заявите, че искате да упражните правото си на глас машинно, член на комисията ще ви насочи към съответното място. В бюлетината по традиция гласуваме с Х или V, поставен в квадратчето с номера на предпочитания от вас кандидат, коалиция или партия. Използваме само синя химикалка.

Сгънете бюлетината и излезте от кабината. Член на СИК ще постави втори печат на гърба й, ще откъсне малкия отрязък в ъгъла. Пуснете бюлетината в прозрачната урна, подпишете се в избирателния списък и вземете личната си карта“, допълват от комисията. 

 

Още практични съвети за вота днес може да откриете на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) в  секцията  "За избирателите".

Източник: Novini.bg

Още от "България"

Последни новини

Най-четени