България обсъжда съвместно звено за морско разминиране с Румъния и Турция

Решението се обсъжда в момент, когато атаките на алианса все повече се приближават до границите на НАТО

Разминиране край Черно море
Разминиране край Черно море Източник: Telegram

Турция, Румъния и България обсъждат създаването на съвместни сили за разчистване на мини, които попадат в техните води от войната на Русия срещу Украйна. Това съобщава агенция "Блумбърг", като се позовава на длъжностни лица, запознати с преговорите.


Подробностите още се уточняват, според двама от събеседниците звеното може да се формира още следващия месец. Решението се обсъжда в момент, когато атаките на алианса все повече се приближават до границите на НАТО, а военният съюз опитва да избегне по-нататъшна ескалация.


От части от дронове до най-малко дузина мини, носени от теченията, войната заплашва да посегне на територията на единствените три страни от НАТО с пряк достъп до Черно море, основен търговски път, което ги принуждава да засилят отбранителните си мерки.

 

Без да е операция на НАТО, това би било първото голямо съвместно усилие между съюзниците в Черно море след началото на войната в Украйна в момент на все по-провокативно поведение от страна на Русия, продължава агенцията.

 

Не се предвижда още кораби на НАТО да бъдат вкарвани в Черно море, казват двама от събеседниците (а и Анкара задейства конвенцията от Монтрьо, даваща ѝ контрол над проливите, и ги затвори за руски кораби и за военни кораби от държави без излаз на Черно море, дори да са от НАТО). Сред целите на мисията е да се покаже, че трите държави могат да се справят сами.

 

"НАТО има все по-деликатен проблем в задния си двор: как да се противопостави на преливащия ефект от войната на Русия, без да разпалва по-нататъшна ескалация", написа "Блумбърг" миналата седмица, след като румънски радар засече нарушаване на въздушното си пространство дни по-рано, а в България бяха открити отломки от дрон.

 

Над два месеца част от българската икономическа зона в Черно море бе обявена от Русия за опасна за корабоплаване и това затрудняваше търговската дейност, от товарния транзит до проучванията за газ и други.

 

В Румъния има дебат за това дали "инцидентите" с дронове, мини и други военни единици могат да се нарекат така. Според Юлия Йоя, която ръководи черноморската програма на мозъчния тръст The Middle East Institute, нарича ситуацията пред "Блумбърг" "руския начин да ескалация".

 

"Те изпробват границите ни, така наречените ни червени линии, а ако възприемат отговора ни като слаб, ще продължат да изпробват. НАТО твърде бавно отговаря на Русия в приоритизирането на отбраната около Черно море и дори сега, когато наваксва, се сблъсква с особено агресивен враг според високопоставен източноевропейски дипломат. Това оставя у съюзниците усещането, че възможностите им за действие, които не биха нагнетили напрежението, са ограничени, продължава агенцията. За разлика от Арктика и Балтика, където Русия е заобиколена от държави от НАТО, от шестте черноморски държави само три са в алианса.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени