България очаква промените в Конституцията на Северна Македония

И в двете държави има сили, които не желаят добросъседски отношения и се опитват да нагнетяват напрежение

Николай Денков
Николай Денков Източник: СУ

Новото българско правителство очаква Република Северна Македония да приеме промените в своята Конституция, както са договорени в постигнатия през 2022 г. европейски компромис.

 

"Каквито и усилия да полагаме за положително развитие на двустранните отношения, те ще останат на втори план или няма да се реализират, ако въпросът с включването на българите в основния закон на Северна Македония не бъде решен адекватно", подчерта българският премиер акад. Николай Денков в телефонен разговор със своя колега от Северна Македония Димитър Ковачевски.

 

Акад. Денков потвърди подкрепата на България за интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз, включително на Северна Македония, тъй като това е в интерес на всички.

 

От Северна Македония се очаква бърз напредък в процеса на реформи и за изпълнение на договорените условия, приети със заключенията на Съвета на Европейския съюз през 2022 г., преговорната рамка и двустранните протоколи от заседанията на Междуправителствената комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство от 2017 г. Нашата страна е готова да работи заедно със своята съседка за изпълнение на поетите ангажименти.

 

И в двете държави има сили, които не желаят добросъседски отношения и се опитват да нагнетяват напрежение. "В тази среда българският кабинет ще бъде източник на спокойствие. Но е важно в Северна Македония да няма инциденти, а също така държавата да реагира веднага, ако такива възникнат, за да докаже, че се грижи еднакво за всички свои граждани", посочи акад. Денков.

 

Двамата министър-председатели обсъдиха възможностите за засилване на позитивните аспекти в двустранните отношения, включително по линия на парламентарния диалог и секторното сътрудничество.

Още от "България"

Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени