България отново "води" като лош пример в ЕС - над 100 000 младежи нито учат, нито работят и не се знае какво умеят

Деница Сачева, председател на социалната комисия в НС и депутат от ГЕРБ, сподели, че за нея това е темата на темите в социалната политика

Безработица
Безработица Източник: Zonanews

България е на водещо място в Европейския съюз по млади хора извън образователните и трудови системи. Това заяви Александър Герганов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) по време на дискусия на тема Политики и инициативи за младежка заетост в България: предизвикателства и посоки. На дискусията не бе съобщена новина, тъй като такава е статистиката официално и в архива на news.bg от преди десетилетие.

 

Голяма част от тези младежи са от малцинствени групи и групи в неравностойно положение. Но и по-голямата част от младите извън образователните и трудови системи са жени. И макар и България да бележи напредък в тези проблеми, се изискват все още допълнителни усилия и мерки за разрешаване на социалния проблем, смятат от ЦИД.

 

Лилия Якова, ЦИД, коментира, че е важно заедно да се търсят решения на проблема, който засяга бъдещето на нашата страна. И на европейско ниво има нужда повече да се работи с младежите, които са между 25-29-годишни, а страната ни се намира на четвърто място в ЕС по необхванати от пазара на труда или образователната система.

 

Проучвания показват, че компетентните агенции за заетостта оценяват като ефикасни мерките за младежка заетост. А какво смятат младежите? Част от тях виждат програмите по заетост като работещи, но за някои те не са ефективни. Около 10% не харесват програмата "Старт в кариерата".

 

Тези, които я харесват, смятат, че им дава възможност да развият свои качества. Оказва се обаче, че програмата е краткосрочна и не осигурява дългосрочна заетост. За някои проблем е ниското заплащане.

 

Деница Сачева, председател на социалната комисия в НС и депутат от ГЕРБ, сподели, че за нея това е темата на темите в социалната политика. Тя изрази съжаление, че политиците вземат популистки и бързооборотни решения в социалната сфера. А темата за младите хора, които нито учат нито работят, все не успява да стане център на политическите решения. Темата безспорно е важна, категорична бе Сачева. Според нея не са изследвани причините за проблема. 

 
"Непрекъснато отчитаме над 100 000 млади хора, които нито учат, нито работят. Във времето са стигали до 180 000, а в момента са 124 000 души", посочи тя.

 

Предизвикателство, според нея, е да се накарат институциите да работят заедно. Трябва да има система за валидиране на уменията, тъй като част от младежите, които нито учат, нито работят, всъщност имат умения в някоя сфера.

Още от "България"

Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени