България отново "води" като лош пример в ЕС - над 100 000 младежи нито учат, нито работят и не се знае какво умеят

Деница Сачева, председател на социалната комисия в НС и депутат от ГЕРБ, сподели, че за нея това е темата на темите в социалната политика

Безработица
Безработица Източник: Zonanews

България е на водещо място в Европейския съюз по млади хора извън образователните и трудови системи. Това заяви Александър Герганов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) по време на дискусия на тема Политики и инициативи за младежка заетост в България: предизвикателства и посоки. На дискусията не бе съобщена новина, тъй като такава е статистиката официално и в архива на news.bg от преди десетилетие.

 

Голяма част от тези младежи са от малцинствени групи и групи в неравностойно положение. Но и по-голямата част от младите извън образователните и трудови системи са жени. И макар и България да бележи напредък в тези проблеми, се изискват все още допълнителни усилия и мерки за разрешаване на социалния проблем, смятат от ЦИД.

 

Лилия Якова, ЦИД, коментира, че е важно заедно да се търсят решения на проблема, който засяга бъдещето на нашата страна. И на европейско ниво има нужда повече да се работи с младежите, които са между 25-29-годишни, а страната ни се намира на четвърто място в ЕС по необхванати от пазара на труда или образователната система.

 

Проучвания показват, че компетентните агенции за заетостта оценяват като ефикасни мерките за младежка заетост. А какво смятат младежите? Част от тях виждат програмите по заетост като работещи, но за някои те не са ефективни. Около 10% не харесват програмата "Старт в кариерата".

 

Тези, които я харесват, смятат, че им дава възможност да развият свои качества. Оказва се обаче, че програмата е краткосрочна и не осигурява дългосрочна заетост. За някои проблем е ниското заплащане.

 

Деница Сачева, председател на социалната комисия в НС и депутат от ГЕРБ, сподели, че за нея това е темата на темите в социалната политика. Тя изрази съжаление, че политиците вземат популистки и бързооборотни решения в социалната сфера. А темата за младите хора, които нито учат нито работят, все не успява да стане център на политическите решения. Темата безспорно е важна, категорична бе Сачева. Според нея не са изследвани причините за проблема. 

 
"Непрекъснато отчитаме над 100 000 млади хора, които нито учат, нито работят. Във времето са стигали до 180 000, а в момента са 124 000 души", посочи тя.

 

Предизвикателство, според нея, е да се накарат институциите да работят заедно. Трябва да има система за валидиране на уменията, тъй като част от младежите, които нито учат, нито работят, всъщност имат умения в някоя сфера.

Още от "България"

Денков за изграждането на магистралата "Русе-Велико Търново": Това ще бъде един от основните ни приоритети

Преди месец и половина направихме среща с премиерите на Гърция и Румъния в Евксиноград, за да обсъждаме как да развием коридорите от юг към север, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Цяла седмица Терзиев и компания не си мръднаха пръста, за да се почистят изпочупените клони в столицата (СНИМКИ)

Единственото, което е сторено - дърветата са отместени от пътната настилка, за да не пречат на движението на автомобилите. Но това създава опасности за пътни инциденти, защото пешеходците слизат на платното, за да заобиколят клоните 

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени