България пак се ослушва, докато 34 държави се обявиха против участието на спортисти от Русия и Беларус на Олимпиадата в Париж през 2024 г.

Украинският президент Володимир Зеленски обаче коментира, че допускането на Русия до състезанията в Париж би било равносилно на това да се покаже, че "терорът е по някакъв начин приемлив"

Олимпиада Париж`2024
Олимпиада Париж`2024 Източник: Twitter

Домакинът Франция е сред 34-те държави, които призоваха Международния олимпийски комитет (МОК) да забрани участието на спортисти от Русия и Беларус на Олимпиадата в Париж през 2024 година, предаде ДПА.

 

САЩ, Великобритания и Австралия също са сред обявилите се срещу участието на руските и беларуските спортисти. В съвместно изявление вчера тези страни се аргументираха с това, че "умишлената непровокирана и неоправдана война на Русия (срещу Украйна) е улеснена от беларуското правителство".

 

Президентът на МОК Томас Бах заяви през декември, че организацията е изправена пред "голяма дилема", за да гарантира, че спортистите няма да пострадат в резултат на спортни санкции.

 

Украинският президент Володимир Зеленски обаче коментира, че допускането на Русия до състезанията в Париж би било равносилно на това да се покаже, че "терорът е по някакъв начин приемлив".

 

Самият МОК потвърди миналия месец, че възнамерява да подкрепи санкциите срещу руските и беларуски официални представители преди предстоящата Олимпиада във френската столица, но добави, че ще разгледа възможността спортистите от двете държави да се състезават под неутрален флаг.

 

В днешното си изявление 34-те държави, противопоставящи се на участието на Русия и Беларус в игрите, приветстват  "придържането на МОК към съществуващите санкции", но посочват, че предложението за участие под неутрален флаг повдига "много въпроси и опасения".

 

Държавите, подписали изявлението

Австрия
Белгия
Канада
Хърватия
Кипър
Чехия
Дания
Естония
Финландия
Франция
Германия
Гърция
Исландия
Ирландия
Италия
Япония
Република Корея
Латвия
Лихтенщайн
Литва
Люксембург
Малта
Нидерландия
Нова Зеландия
Норвегия
Полша
Португалия
Румъния
Словакия
Словения
Испания
Швеция
Обединеното кралство
Съединени американски щати

Още от "България"

Последни новини

Най-четени