България поведе на европейското отборно първенство по шахмат при жените

Отборът ни се наложи над Франция

Европейското отборно първенство по шахмат в Будва
Европейското отборно първенство по шахмат в Будва Източник: EPA

Женският национален отбор на България победи Франция в седмия кръг на европейското отборно първенство по шахмат в Будва. Българките спечелиха с 3:1 точки и това им позволи да излязат еднолично на върха в класирането с 12 мач-точки, с една повече от Франция, предава БТА. Преди този кръг нито един от двата отбора не познаваше вкуса на загубата, а французойките имаха само едно равенство.

 

Нургюл Салимова
Нургюл Салимова Източник: Facebook

Силният старт на съперника обаче изглежда изобщо не бе стреснал българките, които проведоха истинска лекция в днешния ден. Особено впечатляваща бе победата на втора дъска, която завоюва Нургюл Салимова. С белите фигури тя победи Софи Милие за 38 хода игра. Така Салимова постигна трета поредна победа и продължава да е най-силно представящият се играч на всички втори дъски.

 

Първа победа пък постигна Белослава Кръстева, която на четвърта дъска спечели също с белите фигури срещу Анастасия Савина. Включването на Кръстева бе изненадата в българския отбор в днешния ден и това се оказа много сполучлив ход, тъй като бронзова медалистка от световното първенство за девойки до 20 години бе много по-свежа от Савина и успя да я пречупи за 45 хода.

 

Белослава Кръстева
Белослава Кръстева Източник: FIDE

Победите на Салимова и Кръстева дадоха аванс на България от 2:0, но Франция се върна в играта, след като на трета дъска Полина Гишар надигра Гергана Пейчева.

Това остави развитието на изхода от мача изцяло в ръцете на играещите на първа дъска Антоанета Стефанова и Много добри думи заслужава и Деймант Долю-Корне.

 

Антоанета Стефанова
Антоанета Стефанова Източник: Wikipedia

Българката, която играеше с черните, имаше изгубена позиция след първите 30 хода, но не само успя да се измъкне от нея, но и обърна посоката на партията и я спечели след 55 хода игра, когато вече имаше позиция за мат. До края на европейското първенство остават още два кръга.

 

 
 

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени