България ще получи 2 г. отсрочка за петролното ембарго срещу Русия

Предложение изключва от санкциите доставките на петрол по нефтопровода "Дружба”, който е основният източник на внос на суров петрол в Унгария, Словакия и Чехия

Руски петрол, руски нефт
Руски петрол, руски нефт Източник: РИА Новости

България ще получи 2 г. отсрочка за ембаргото над руския петрол до юни или декември 2024 г. Това съобщи Bloomberg, като се позовава на преработения проект за санкциите.

 

Според запознати Европейската комисия е изпратила в събота на правителствата преработено предложение, което изключва от санкциите доставките на петрол по нефтопровода "Дружба”, който е основният източник на внос на суров петрол в Унгария. Предложението ще даде повече време на страната, която се противопоставя на санкциите, да намери техническо решение, което да задоволи енергийните ѝ нужди. То ще отговори и на опасенията на други държави без излаз на море, включително Словакия и Чехия, пише още изданието.

 

Европейската комисия също така предлага ограничаване на реекспорта на руски тръбопроводен петрол към други страни членки или трети страни. Държавите в ЕС постепенно ще преустановят вноса на петрол след 6 месеца и петролни продукти след 8 месеца.

 

Това също така ще даде възможност на Унгария, която се обяви против ембаргото, да намери техническо решение за енергийните нужди на страната, отбелязва изданието.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени