България участва в най-голямото учение на НАТО по киберотбрана

Тази година в него се включиха повече от 1000 участници от над 30 структури на НАТО, страните-членки, партниращи нации и структури на ЕС

България участва в най-голямото учение на НАТО по киберотбрана
България участва в най-голямото учение на НАТО по киберотбрана Източник: Пресцентър на МО

България участва в петнадесетото издание на учението на НАТО по киберзащита "Cyber Coalition 2023", което е сред най-големите киберучения в света. Тази година в него се включиха повече от 1000 участници от над 30 структури на НАТО, страните-членки, партниращи нации и структури на ЕС, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

 

"Тези учения са особено ценни за отработване на взаимодействията между отделните заинтересовани страни в държавата. Ние разчитаме, че в сложна ситуация усилията ни ще бъдат подкрепени от нашите съюзници, така че за нас е ключово да разполагаме с изградени и работещи механизми за взаимодействие", с тези думи министърът на отбраната Тодор Тагарев се обърна към участниците от българска страна в учението по време на посещението си в Института по отбрана "проф. Цветан Лазаров".

 

България участва в най-голямото учение на НАТО по киберотбрана
България участва в най-голямото учение на НАТО по киберотбрана Източник: Пресцентър на МО

Той добави, че една от задачите на Стратегическия преглед на отбранителната политика е именно да бъде идентифициран и предложен такъв механизъм за взаимодействие на национално ниво. Министър Тагарев изрази задоволство от участието на студенти и курсанти, което е съществен елемент за изграждане на капацитет за справяне с такива задачи и подчерта, че киберучения следва да се организират и на национално ниво поне веднъж или два пъти в годината.

 

По време на учението "Cyber Coalition 2023" се упражняват реалистични сценарии, включващи използването на съвременни заплахи и ефекти в киберпространството. Основната цел е да се изгради киберкоалиция от структури на НАТО, на страните-членки и на партньорски държави, с цел укрепване на способностите на Алианса да възпира, защитава и да противодейства на заплахите в киберпространството.

 

В рамките на учението страната ни, която участва за единадесети път, си постави следните национални цели: да се създаде съвместен екип с представители на държавни структури, бизнеса и академичната общност, да се усъвършенства подготовката и натренираността на участниците за справяне с кибератаки и инциденти и да се отработят и тестват процедури и консултации за реагиране, докладване и сътрудничество на национално и съюзно ниво.

Още от "България"

България и Франция подписаха Декларация за сътрудничество в областта на ядрената енергетика за граждански цели

Ядрената енергетика, декарбонизационните цели и възможностите за развитие на възобновяемите енергийни източници бяха основните теми

Прочетете повече прочетете повече

Сметната палата за ковид пандемията: В началото е постигнато значително по-ниско равнище на извънредна смъртност в сравн

През 2020 г. общата изплатена сума за обезщетения за временна неработоспособност поради COVID-19 е в размер на над 68 млн. лв., през 2021 г. - близо 140 млн. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени