Българката Нюргул Салимова достигна финала на Световната купа по шах за жени

Победата на Салимова на полуфинала непосредствено я класира като претендент и за идващото издание на шампионата в Баку през 2024 година

Нургюл Салимова
Нургюл Салимова Източник: Facebook

Българската шахматистка Нургюл Салимова се класира за финалите на Световната купа по шахмат за дами в Баку. Тя победи своята съперничка от Украйна Ана Музичук в оспорвана среща с 3:2 точки.

20-годишната българска състезателка спечелия първата партия в тайбрека при дамите, а Музичук завоюва втората. Така и двете състезателки означиха по една победа и се стигна до решаващи два конфликта с времева контрола от 10 минути за всеки състезател и нарастване от по 10 секунди за всеки ход.

Нургюл Салимова
Нургюл Салимова Източник: Facebook

Победата на Салимова на полуфинала непосредствено я класира като претендент и за идващото издание на шампионата в Баку през 2024 година. За да завоюва Световната купа българката ще би трябвало да победи рускинята Александра Горячкина, която се състезава под безпристрастен байрак. Тяхната среща ще се състои в неделя, 20 август.

Наградният фонт от надпреварата за дамите е в размер на $676 250. Световната купа за дами се организира по едно и също време с обичайното съревнование по шахмат за мъже.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени