Българската военна авиация отбелязва 110 години от създаването си

"Въздушното ни пространство в момента се охранява надеждно, 24 часа, 7 дни в седмицата" - заяви ген. николай Русев

Авиобаза "Граф Игнатиево"
Авиобаза "Граф Игнатиево" Източник: БНР

Празникът - 110 години от създаването си, военновъздушните сили ще посрещнат в доста тежка ситуация,както я определи преди дни пред "Хоризонт" командирът на авиобаза "Граф Игнатиево" бригаден генерал Николай Русев.

 

Причината за оценката му беше заради изтичащия през 2023-та година ресурс на изтребителите МиГ-29. Заради войната в Украйна машините не могат да се ремонтират в Русия, а новите Ф-16 се чакат от 2025-та година. Това поставя охраната на въздушното пространство пред трудности: 

 

"Въздушното ни пространство в момента се охранява надеждно, 24 часа, 7 дни в седмицата. Сюзниците ни помагат, когато идват за изпълнение на мисията по "Инхестер полисинг". Тогава дежурим съвместно с тях - увери командирът на авиобаза "Граф Игнатиево" бригаден генерал Николай Русев.

 

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов припомни наскоро, че охраната е съвместна и не замества българския ангажимент. Затова, за да се попълнят ресурсите, служебният кабинет вече попита няколко държави за доставката на 10 изтребителя. 

 

Швеция и Франция са отговорили на предложението, но дали ще бъдат купени или наети самолетите, още не е решено. Евентуалната сделка трябва да мине през бъдещия парламент. Той трябва и да одобрява купуването на още осем Ф-16, което е част от плановете за развитие на военновъздушните сили до 2032-ра година.

 

Новите радари, дронове и елементи на въздушната отбрана обаче зависят от финансирането. Затова преди празника началникът на военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров си пожела: "Българската бойна авиация да запази способностите си за охрана на нашето небе".

 

В 10 ч. президентът Румен Радев ще приеме почетния караул и ще отдаде почит пред Паметника на летеца до сградата на Народното събрание.

Още от "България"

Община Мездра призовава жителите на общината да използват само по предназначение контейнерите за разделно събиране на зе

Не изхвърляйте в контейнерите за зелени и градински отпадъци: строителни отпадъци, хранителни отпадъци, смесени битови отпадъци, отпадъци от опаковки, пластмаса, гума, фолио, стиропор, кожа, текстил, стъкло и опасни отпадъци

Прочетете повече прочетете повече

Десетият фестивал на средновековните традиции, бит и култура "Калето - Мездра” събра групи за исторически възстановки и

В тазгодишното издание на "Калето - Мездра" взеха участие групи за исторически възстановки и индивидуални реконструктори - общо над 70 на брой

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени