Български документален филм получи големите награди на филмов фестивал в САЩ

Филмът е проект на режисьора Николай Русакиев и журналиста Мартин Георгиев, който е автор и оператор

От другата страна - един филм на журналиста Мартин Георгиев
От другата страна - един филм на журналиста Мартин Георгиев Източник: БТА

Българският документален филм "От другата страна" получи големите награди на конкурс в Съединените американски щати, съобщават от екипа на продукцията.  Международният филмов фестивал Best Film Awards, с рейтинг в американската ранг листа IMDb, отличи лентата с приза "Най-добър игрален документален филм". Второто отличие е в абсолютната категория Gold, където филмът има почетна награда и, заедно с големия победител, е в тази графа. "От другата страна" печели приза в конкуренция с още 20 филмови документални ленти от цял свят.

 

"От другата страна" е вписан за участие в още 20 международни фестивала по цял свят, които ще се провеждат до края на 2024 г., но определено Best Film Awards е най-престижният, коментират от екипа. Филмът е проект на режисьора Николай Русакиев и журналиста Мартин Георгиев, който е автор и оператор. Действието се развива през април 2023 г. 

 

"Мартин Георгиев е допуснат от другата страна на фронта в Украйна. Той вече беше ходил в Одеса, Николаев и Киев, в началото на войната, когато всички украинци бягаха в обратна посока. И още тогава поиска да види и другата страна – Русия, Донецк, а защо не и Мариупол", разказват от екипа на филма.

 

"Мартин е журналист от страна, член на НАТО, обявена от руския президент Путин за "вражеска държава" – допускането му там изглеждаше невъзможно. Но точно една година след началото на конфликта, той получи виза и акредитация, след което прекара две седмици от "другата" страна. Сам. Така, вероятно той стана единственият журналист, който е бил и в Украйна, и в Русия, докато между тях се води война. И има две военни акредитации. Нещо повече – Мартин Георгиев със сигурност е последният чужденец, посетил централата на частната военна компания "Вагнер" преди метежа на Пригожин и последвалата му смърт", разказват още от екипа на филма.

 

Филмът е едночасов разказ за двуседмичното пребиваване на Мартин в Москва, Донецк, Мариупол, Санкт-Петербург… "По своята същност представлява възстановка на неформален разпит на Мартин Георгиев пред ДАНС, след прибирането му от фронта. Още тогава (месец май 2023 г.) той предупреждава Агенцията за национална сигурност за подготовката на гражданска война в Русия. Пътуването му между Москва и Донецк, с човек от "Вагнер", както и случилото се на фронта, го наведоха на тези мисли. След метежа на Пригожин тесен кръг от хора, които знаеха за този разпит, потърсиха авторите на филма с въпрос: "И сега, какво следва?",  разказват от екипа на филма. 

 

Източник: БТА

Още от "България"

Последни новини

Най-четени